Турският президент Ердоган обяви нов кабинет

Турският президент Ердоган обяви нов кабинет
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    05.06.2023
  • Сподели:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви новия си кабинет след пищната церемония по встъпването в длъжност, отбелязвайки началото на третото му десетилетие на поста с назначения, предназначени да намекнат за преминаване към ортодоксална икономическа политика и мускулна дипломация.
На клетвата, където се опита да постигне обединяващ тон в контраст с голяма част от кампанията си, Ердоган каза: „Ние ще прегърнем всичките 85 милиона души в Турция, независимо от техните политически възгледи, корени, вяра или секта."
Промяната в кабинета, както и завръщането на широко уважавания икономист Мехмет Шимшек предоставиха признаци за потенциална нова посока на управлението на Ердоган, след като предишният му петгодишен мандат беше белязан от все по-неортодоксална икономическа политика. Очаква се този ход да даде знаци, че Ердоган може да е склонен да се откаже от част от контрола си върху централната банка, както и да се отдалечи от икономическите политики, основани на убеждението му, че лихвените проценти причиняват, а не ограничават инфлацията, както и да успокои пазарите, след като турската лира удари ново дъно по време на встъпването в длъжност на Ердоган, търгувайки се близо до 21 за долар.
Изборът да се назначи Хакан Фидан, дългогодишният ръководител на Националната разузнавателна организация на Турция (MIT), за министър на външните работи на мястото на титулярния дипломат Мевлют Чавушоглу предполага бъдеща потенциална промяна в стила на турските външни отношения. Фидан оглавяваше MIT в продължение на 13 години и имаше скорошни срещи в Москва със своите руски, ирански и сирийски колеги относно конфликта в Сирия. „Той е моят пазител на тайните, той е пазачът на държавната тайна", каза веднъж Ердоган за Фидан.
Шимшек е бил вицепремиер на Ердоган преди въвеждането на президентската система, както и министър на финансите след седем години в инвестиционната компания Merrill Lynch, кратък период в UBS на Уолстрийт и като главен икономист в посолството на САЩ в Анкара.

Станете почитател на Класа