Лойд Остин: „САЩ няма да търпят Китай да тормози съюзниците ни“

Лойд Остин: „САЩ няма да търпят Китай да тормози съюзниците ни“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.06.2023
  • Сподели:

Американският министър на отбраната Лойд Остин обеща „Вашингтон няма да приеме никаква принуда и тормоз на своите съюзници и партньори от страна на Китай", като същевременно увери Пекин, че САЩ остават ангажирани с поддържането на статуквото в Тайван и биха предпочели диалог пред конфликт.
Говорейки в Сингапур на диалога Shangri-La, най-важната среща на върха за сигурността в Азия, Остин лобира за подкрепа на визията на Вашингтон за „свободен, отворен и сигурен индо-тихоокеански регион в свят на правила и права" като най-добрият курс за противодействие на нарастващата китайска самоувереност в региона.
Министърът на националната отбрана на Китай, генерал Ли Шанфу, отказа поканата да разговаря с Остин на конференцията, въпреки че двамата си стиснаха ръцете, преди да седнат от двете страни на една маса заедно, когато форумът беше открит в петък.
Остин каза, че е „дълбоко загрижен от нежеланието на Китай да се ангажира по-сериозно с управлението на военна криза", като предупреди, че преговорите са ключови за избягване на конфликт. „Отворените линии за комуникация между отбраната и военните лидери на САЩ и Китай са от съществено значение. Колкото повече говорим, толкова повече можем да избегнем недоразуменията и грешните изчисления, които биха могли да доведат до криза или конфликт", каза Остин.
Сърдечното ръкостискане по време на вечеря не е заместител на съществения годеж. САЩ разширяват собствените си дейности около Индо-Тихия океан, за да се противопоставят на мащабните териториални претенции от Китай, включително редовно плаване през и прелитане над Тайванския проток и в Южнокитайско море.
„Ние се ангажираме да гарантираме всяка държава да може да лети, плава и работи навсякъде, където международното право позволява. И всяка страна, голяма или малка, трябва да остане свободна да извършва законни морски дейности" каза Остин.
Остин отбеляза, че САЩ са предоставили милиони дози ваксина срещу Covid-19 по време на разгара на пандемията и редовно участват в усилията за помощ при бедствия и хуманитарна помощ в региона. Той каза, че страната работи за борба с изменението на климата, незаконния риболов и гарантира, че веригите за доставки няма да претърпят смущения, отбелязвайки много въпроси, които са важни за азиатско-тихоокеанските нации. „Ние удвояваме нашите съюзи и партньорства", каза Остин на годишния форум, който събра висши служители на отбраната, дипломати и лидери
Tой каза, че САЩ също така са се ангажирали да възпират ракетната заплаха от Северна Корея и претенциите на Китай към Тайван, и че Вашингтон засилва отбранителното планиране, координацията и обучението с партньорските нации в региона.
„За да бъде ясно, ние не търсим конфликт или конфронтация. Но ние няма да трепнем пред лицето на тормоз или принуда." каза той.
Остин каза също, че „САЩ остават дълбоко ангажирани с дългогодишната политика на един Китай, която признава Пекин за правителство на Китай, но позволява неофициални отношения с Тайван и продължава да категорично се противопоставя на едностранните промени на статуквото от всяка страна".
Той добави, че нахлуването на Русия в Украйна е послужило, за да подчертае колко опасен би бил светът, ако „големите държави успеят просто да нахлуят в своите мирни съседи безнаказано .Конфликтът не е нито непосредствен, нито неизбежен. Възпирането днес е силно – и нашата работа е да го запазим така. Целият свят е заинтересуван от поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток" каза Остин.
Не беше ясно дали Ли, който трябваше да говори пред форума днес сутринта, е бил в стаята, докато Остин говори. Китайският генерал, който беше назначен за министър на отбраната през март, е под американски санкции, които бяха наложени през 2018 г. заради участието на Ли в закупуването от Китай на бойни самолети и противовъздушни ракети от Москва. Санкциите, които като цяло възпрепятстват Ли да прави бизнес в САЩ, но не му пречат да води официални разговори, казаха американски представители на отбраната.
Остин повтори призивите „За отговорните ръководители на отбраната правилното време за разговор е по всяко време. Правилният момент за разговор е винаги. И точното време за разговор е сега."

Станете почитател на Класа