Asia Times: САЩ получиха лоша новина за плановете на Русия и БРИКС

Asia Times: САЩ получиха лоша новина за плановете на Русия и БРИКС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.06.2023
  • Сподели:

Западът получи лоши новини за плановете на Русия и нейните партньори от БРИКС. Тази информация сподели политическият анализатор Днесш Камат.

 

 

Asia Times: САЩ получиха лоша новина за плановете на Русия и БРИКС

 

Преди време стана известно, че Саудитска Арабия води преговори за присъединяване към Новата банка за развитие, известна като Банката на БРИКС. Според Днянеш Камат този ход на кралството ще има сериозни последствия. Това съобщава Asia Times.

„Саудитска Арабия води преговори за присъединяване към Новата банка за развитие на БРИКС, което сигнализира за предстоящото й присъединяване в клуба, който вече включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка“, пише авторът на китайското издание.

Анализаторът на Asia Times твърди, че присъединяването на Саудитска Арабия към БРИКС показва готовността на последната да се противопостави на финансовия монопол на западните страни. Този икономически блок ще бъде сериозен противовес на богатите клубове като Г7.

Подобно на другите членове на БРИКС, Саудитска Арабия заема неутрална позиция по отношение на руско-украинския конфликт. Освен това всички тези страни са обединени от недоволството си от двойните стандарти на Запада. По-специално, те не са забравили лицемерието на западните държави по отношение на американската инвазия в Ирак, която хвърли Близкия изток в хаос.

„Това, в което държавите-членки на БРИКС забележимо се разминават със своите западни партньори, е принципът на ненамеса във вътрешните работи на други страни… Присъединяването на Саудитска Арабия към БРИКС ще консолидира тази геополитическа тенденция и ще напомни на Вашингтон за намаляване на влиянието му“, пише експертът на Asia Times.

Днянеш Камат счита, че разширяването на БРИКС ще бъде добра новина за Русия. Нещо повече, тя има добри отношения със Саудитска Арабия. Пример за това е отказът на Кралството да се подчини на искането на Съединените щати, които настояваха за увеличаване на производството на петрол. Тази позиция на Рияд бе в полза на Руската федерация и нейния президент Владимир Путин.

„Сега, когато светът наблюдава тези развития – с интерес или със страхопочитание – потенциалното разширяване на БРИКС трябва да се тълкува от Запада като сигнал, че той не може да се застъпва за запазването на международния геополитически ред или глобалната финансова система, като същевременно с това се опитва да ги монополизира”, пише авторът.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа