Украински санкции срещу медийния магнат Александър Лебедев

Украински санкции срещу медийния магнат Александър Лебедев
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.06.2023
  • Сподели:

Украйна наложи санкции на Александър Лебедев – бивш офицер от разузнаването на КГБ, чийто син Евгений е в Камарата на лордовете – във връзка с инвазията на Владимир Путин.
Съветът за национална сигурност и отбрана в Киев наложи санкции на Лебедев старши миналия октомври. Решението – първо съобщено от Tortoise media – се появи в четвъртък и следва указ, подписан от президента Володимир Зеленски.
Лебедев, агент на КГБ, превърнал се в медиен магнат, притежава хотел и други активи в Крим, полуостровът, който Владимир Путин анексира през 2014 г. Украйна обвинява Лебедев, че активно дестабилизира нейния суверенитет, като инвестира в туристическата индустрия на Крим.
Назначаването повдига въпроси защо консервативното правителство на Риши Сунак все още не е последвало този пример. Миналата година Канада санкционира Лебедев заедно с 13 други руски олигарси за предполагаемо подпомагане на „безсмислената" пълномащабна атака на Путин срещу Украйна.
Борис Джонсън има дългогодишна връзка и с двамата Лебедеви. През април 2018 г., когато беше външен министър, той отлетя за Италия за уикенд в имението на Александър (Теранова в Перуджа). Той взе необичайното решение да остави охраната си и беше сниман да чака на летището за полет до вкъщи, изглеждайки махмурлия и разрошен.
Джонсън беше и чест посетител на пищните партита на Евгени в Лондон. Той и тогавашната му годеница Кари Саймъндс отидоха на коледното парти на Лебедеви през декември 2019 г., ден след спечелването на общите избори. Джонсън разговаря с Александър, който празнуваше 60-ия си рожден ден.
Месеци по-късно Джонсън противоречиво представи името на Евгени за пер. Комисията по назначенията на Камарата на лордовете постави под въпрос молбата му след съвет от службите за сигурност. Те изразиха загриженост поради предишната кариера на Александър като шпионин на КГБ. Номинацията в крайна сметка премина, като по-късно Евгени беше потвърден като лорд Лебедев от Хамптън и Сибир.
Лебедев старши не крие миналото си в КГБ. В мемоарите, Hunt the Banker, той описва на няколко страници своя път през вербуването му от КГБ, командироването му като таен съветски шпионин в Лондон през 1988 г. и излизането му от света на шпионажа през 1992 г. с ранг на полковник. Впоследствие той стана съсобственик на московска банка, а през 2009 г. купи вестниците Evening Standard и Independent. Лорд Лебедев казва, че няма връзки с режима на Владимир Путин. Той обвинява критиците в антируски „расизъм" и казва, че е получил титлата си за набиране на милиони за благотворителност и за ролята му в спасяването на „две големи британски медийни заглавия".
Правителството знае за санкционирането на Лебедев от Украйна от миналия октомври, когато указът на Зеленски беше споделен с Обединеното кралство и страните-членки на ЕС. Санкциите спират Лебедев да изнася средства извън Украйна и да извършва финансови транзакции вътре в страната.
Александър Лебедев не отговори веднага на покана за коментар.

Източник Гардиан, превод Ш.Меламед

 

Станете почитател на Класа