„Забележките на САЩ по Нов СТАРТ нямат нищо общо с истинските причини за кризата“

„Забележките на САЩ по Нов СТАРТ нямат нищо общо с истинските причини за кризата“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.06.2023
  • Сподели:

Забележките на администрацията на САЩ относно неспазването от страна на Русия на договора Нов START нямат нищо общо с истинските причини зад настоящата криза около споразумението, заяви руското посолство в Съединените щати.
„Отбелязахме информационните листове за Нов СТАРТ, публикувани от Държавния департамент на 1 юни, които повтарят обвиненията за нарушение от страна на Русия на Договора. Още веднъж подчертаваме, че изявленията на САЩ нямат нищо общо с истинските причини за кризата около споразумението", се казва в изявление на посолството, публикувано в неговия канал в Telegram.
„Многократно сме обяснявали на публични форуми и по дипломатически канали причините за спирането на участието на Русия в Договора. Предоставили сме изчерпателна правна обосновка за нашето решение, което е в пълно съответствие с Виенската конвенция за правото на договорите. Упоритият отказ Администрацията да признае върховенството на международното право е доста показателен. Правният волунтаризъм винаги е бил характерен за Вашингтон", казаха руски дипломати.
Държавният департамент на САЩ заяви „предполагаемото спиране участието от страна на Руската федерация в договор Нов START е правно невалидно. В резултат на това Русия остава обвързана със своите задължения по договора Нов START и нарушава договора, като не изпълнява много от тези задължения", се казва в съобщението.
Според изявлението, властите на САЩ ще спрат да предоставят на Русия информация за техните стратегически оръжия, които попадат в обхвата на договора Нов СТАРТ, считано от 1 юни, и ще отменят визите, издадени на руски специалисти, които трябваше да инспектират американски съоръжения в съответствие със споразумението. Те също така ще спрат да предоставят телеметрична информация за изстрелвания на американски междуконтинентални балистични ракети (ICBM) и балистични ракети, изстрелвани от подводници (SLBM).
Вашингтон и Москва подписаха документа, официално известен като Договора между Съединените американски щати и Руската федерация за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ), през 2010 г. Документът предвижда, че седем години след от влизането му в сила, всяка страна трябва да има не повече от общо 700 разположени междуконтинентални балистични ракети (ICBM), балистични ракети с подводници (SLBM) и стратегически бомбардировачи, както и не повече от 1550 бойни глави върху тях и общо от 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки за ICBM, пускови установки за SLBM и стратегически бомбардировачи. Сделката трябваше да изтече на 5 февруари 2021 г., но Русия и САЩ удължиха договора за максимален период от пет години през февруари 2021 г.
На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви, че Русия спира участието си в Новия договор за намаляване на стратегическите оръжия (Нов СТАРТ), но не се оттегля от него. Президентът подчерта, че преди да се върне към обсъждането на удължаването на договора Нов СТАРТ, руската страна иска да разбере как договорът ще вземе предвид не само арсеналите на Съединените щати, но и запасите на другите ядрени сили на НАТО, а именно Обединеното кралство и Франция. На 1 март президентът подписа закон за спиране на участието на Русия в Нов СТАРТ.

Станете почитател на Класа