Илон Мъск е обвинен в търговия с вътрешна информация за Dogecoin

Илон Мъск е обвинен в търговия с вътрешна информация за Dogecoin
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.06.2023
  • Сподели:

Илон Мъск е обвинен в търговия с вътрешна информация в колективен иск от инвеститори. Те казват, че изпълнителният директор на Tesla е манипулирал криптовалутата Dogecoin, което им е струвало милиарди долари.
В заявление от сряда вечерта във федералния съд на Манхатън инвеститорите казаха, че Мъск е използвал публикации в Twitter, платени онлайн влиятелни лица, появата си през 2021 г. в предаването Saturday Night Live на NBC и други публични трикове, за да търгува изгодно за тяхна сметка чрез няколко портфейла на Dogecoin, които той или Tesla контролират.
Инвеститорите казаха, че това включва случая, когато Мъск продаде доджкойн за около 124 милиона долара през април, след като замени логото на Twitter - синята птица - с логото на кучето shiba inu на Dogecoin, което доведе до 30% скок в цената на доджкойн.
„Умишлен курс на карнавално лаене, манипулиране на пазара и търговия с вътрешна информация позволи на Мъск да измами инвеститорите и да рекламира себе си и своите компании", се казва в документацията.
Инвеститорите обвиниха Мъск, най-богатият човек в света, че умишлено е увеличил цената на Dogecoin с над 36 000% за две години и след това го е оставил да се срине. Те включиха последните си обвинения в трета изменена жалба в дело, започнало миналия юни.
През март Мъск и Тесла поискаха отхвърляне на втората изменена жалба, наричайки я „измислена измислица", а на 26 май казаха, че друга поправка е неоправдана.
В заповед от сряда американският окръжен съдия Алвин Хелърщайн каза, че „вероятно" ще допусне третата изменена жалба, като каза, че ответниците вероятно няма да бъдат ощетени. Той също така удовлетвори искането на инвеститорите да отхвърли организацията с нестопанска цел Dogecoin Foundation като ответник. Нейният адвокат Сет Ливайн нарече уволнението „подходящ резултат".

Станете почитател на Класа