Японски вендинг машини ще предлагат безплатна храна при земетресение

Японски вендинг машини ще предлагат безплатна храна при земетресение
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.06.2023
  • Сподели:

Япония разшири подготовката си за природни бедствия с вендинг машини, които ще предлагат безплатна храна и напитки в случай на голямо земетресение или тайфун.
Две машини са инсталирани в западния крайбрежен град Ако, разположен в регион, който според сеизмолозите е уязвим от силно земетресение, което се очаква да удари централното и югозападното тихоокеанско крайбрежие на страната през следващите няколко десетилетия.
Машините, които съдържат около 300 бутилки и кутии с безалкохолни напитки и 150 хранителни артикула за спешна употреба, включително хранителни добавки, са монтирани в близост до сгради, определени за евакуационни убежища.
Те са предназначени да отключват и да предоставят съдържанието си безплатно в случай на предупреждение за силен дъжд или заповед за евакуация след земетресение от горната пета или по-висока степен по японската скала за сеизмичен интензитет от седем, според Mainichi шимбун. През останалото време съдържанието им ще бъде платено.
Производителят Earth Corp, който има фабрика в града, казва, че машините са първите по рода си в Япония, една от най-сеизмично активните страни в света и където все по-мощните тайфуни причиниха широко разпространени наводнения и свлачища през последните години. „Бихме искали да инсталираме [машините] в цялата страна", каза представител на компанията пред Mainichi.
Градски служител каза: „Очакваме, че запасите ще повишат безопасността и сигурността на нашите жители."
Друг пионерски автомат за продажба, снабден с радио, което автоматично ще издава спешни съобщения, беше поставен в парк в Токио по-рано тази година. Радиото ще се активира при земетресения с интензитет от 5 или повече по японската скала и ще предава информация за евакуация и друга жизненоважна информация от радиостанция на местната общност, съобщават медиите.
Експертите наскоро повишиха вероятността за възникване на „мегаземетресение" по протежение на падината Нанкай, край тихоокеанското крайбрежие на Япония, през следващите 20 години от 50% до 60% и около 90% през следващите 40 години.

Станете почитател на Класа