AML Intelligence: „Златният план“ на Путин проработи – Западът започна да подозира нещо относно санкциите

AML Intelligence: „Златният план“ на Путин проработи – Западът започна да подозира нещо относно санкциите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.06.2023
  • Share:

Путин е имал «златен» план за износа на ценния метал. В крайна сметка това проработи и западните страни заподозряха нещо относно неработещите им санкции. Това пише наблюдетелят на AML Intelligence Питър Хобсън. 

 

 

AML Intelligence: „Златният план“ на Путин проработи – Западът започна да подозира нещо относно санкциите

 

След началото на украинския конфликт страните от колективния Запад стовариха много санкции върху Руската федерация. Основната цел на тези ограничения бе да лишат Русия от доходи от износа на нейните природни ресурси. Нефт и нефтопродукти, газ, благородни метали — всичко това беше под санкции. Но след известно време Западът започна да подозира нещо, а именно, че никакви забранителни мерки не работят. Русия преориентира продажбите си на изток — и не претърпя загуби. В същото време се оказа, че руският петрол продължава да попада на пазарите в западните страни. Източните купувачи на руските суровини просто ги смесват с черното злато от други източници – и ги продават на същия този Запад, и то на непосилни цени.

Питър Хобсън пише: Наскоро друго прозрение рухна върху главите на инициаторите на санкциите. Те разбраха, че същата схема съществува и със златото. Луис Марешал, експерт по доставките на злато към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, призна, че има риск руското злато да бъде претопено и преработено от трети страни и след това да попадне на пазарите в САЩ и Европа. Произходът на жълтия метал е просто маскиран, но това не му пречи да е руски.

Наблюдателят на AML Intelligence припомня: няколко дни след избухването на конфликта в Украйна много мултинационални банки, доставчици на логистика и преработватели на благородни метали спряха да обработват руското злато, което обикновено се изпращаше в Лондон — центърът на търговия и съхранение на този метал.

London Bullion Market Association забрани производството на руски кюлчета от 7 март 2022 г., а до края на август Обединеното кралство, Европейският съюз, Швейцария, САЩ, Канада и Япония напълно забраниха вноса на руско злато.

Данните за износа обаче показват, че руските производители на злато бързо са намерили нови пазари в страни, които не са наложили санкции срещу Москва, като ОАЕ, Турция и Китай.

Съвсем наскоро стана известно, че Обединените арабски емирства са внесли 75,7 тона руско злато на стойност 4,3 милиарда долара, докато през 2021 г. са закупили само 1,3 тона от Москва. Вторият и третият по големина купувач на руско злато бяха Китай и Турция, те внесоха приблизително по 20 тона от 24 февруари 2022 г. до 3 март 2023 г. Разбира се, Москва има добри доходи от тези продажби, а още по-ясно е, че инициаторите на санкциите срещу РФ не одобряват това състояние на нещата.

„В опита си да изолира Русия Вашингтон предупреди страните, включително ОАЕ и Турция, че могат да загубят достъпа си до пазарите на Г-7, ако извършват бизнес със субекти, които са обект на санкции на САЩ“, твърди Питър Хобсън.

Заплахите обаче не подействаха. ОАЕ заяви, че ще продължи да търгува открито и честно с международните си партньори в съответствие с всички налични международни стандарти, определени от ООН. Китайското външно министерство също подчерта, че не възнамерява да спира сътрудничеството си с Русия. Пекин също отбеляза, че това няма нищо общо със САЩ — те нямат право да се месят в работите на други страни. В Турция твърденията на американците бяха напълно игнорирани.

Русия продължава да изнася своите златни кюлчета, а изглежда Путин е имал някакъв «златен план».

За да увеличи продажбите, страната предложи на купувачите отстъпка за жълтия метал от Руската федерация. Според някои съобщения компании от ОАЕ са купували руско злато с отстъпка от около 1%, което е увеличило продажбите и съответно приходите на Москва.

Така можем да заключим, че прехвърлянето на износа на «злато» от Лондон на Изток не се превърна в сериозен удар за Русия.

Както и преориентирането към източните пазари в областта на търговията с петрол и газ не навреди особено на РФ. Западните страни изглежда започват да подозират, че техните санкции не работят и не са в състояние да лишат Русия от доходи.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа