AeroTelegraph: Русия измисли как да заобиколи Запада, който блокира доставките на резервни части

AeroTelegraph: Русия измисли как да заобиколи Запада, който блокира доставките на резервни части
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.06.2023
  • Share:

Руските авиокомпании се научиха много ефективно да заобикалят западните санкции. Това сподели германският журналист Тимо Новак.

 

 

AeroTelegraph: Русия измисли как да заобиколи Запада, който блокира доставките на резервни части

 

 

Западните страни наложиха обширни икономически санкции срещу Русия, които засегнаха много сектори на руската икономика, включително въздушния транспорт. По-специално, САЩ и техните съюзници се опитаха да прекратят доставките на части за самолетите на руските авиокомпании.

Според Тимо Новак Москва е намерила решение на проблема. Това съобщава изданието AeroTelegraph.

„Санкциите имаха за цел да гарантират, че руските авиокомпании вече няма да могат да доставят части за своите самолети – поне не директно от страните производителки…. С помощта на обходни пътища руските авиокомпании заобикалят всякакви санкции“, пише авторът на германската публикация.

Измина повече от година от въвеждането на ограниченията, а санкциите не се превърнаха в голяма пречка за руските въздушни превозвачи. Както отбелязва експерт на AeroTelegraph, Русия е намерила заобиколни решения, които й позволяват да се справи със западните забрани и да получи необходимите резервни части.

„Докато руските компании не могат сами да възпроизведат съответните части, те имат два варианта за поддържане на летателната годност на своите самолети“, посочва анализаторът.

Първо, Русия може да използва собствените си машини като донори на резервни части. Този метод не е нещо ново, многократно е използван от различни страни.

Второ, съществува сив импорт. Руските авиокомпании широко използват този метод, който им позволява да получават оригинални компоненти от Франция и САЩ, заобикаляйки санкциите.

През изминалата година Руската федерация значително увеличи вноса на компоненти за самолети от страни като Китай, Обединените арабски емирства, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан. Те се внасят в Руската федерация чрез така наречения сив внос, без съгласието на фирмите производители.

„Десетте най-големи доставчици на самолетни части за Русия от март до края на август 2022 г. включват четирима представители от Емирствата, трима от Таджикистан, един от Киргизстан, един от Китай и един от Йордания“, пише Тимо Новак.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа