Politico: Поредна стъпка към разрив със Запада — в Брюксел не харесаха думите на грузинския премиер

Politico: Поредна стъпка към разрив със Запада — в Брюксел не харесаха думите на грузинския премиер
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.06.2023
  • Share:

На международния форум за сигурност премиерът на Грузия направи изявление, което не се хареса много на западните партньори. Според него НАТО провокира Русия с разширяването си на изток. Politico отбелязва, че Грузия отдавна се стреми да се присъедини към алианса и ЕС, а подобни изявления се приемат изключително негативно на Запад: „Това е още един знак, че Тбилиси разкъсва връзките си със Запада“.

 


Politico: Поредна стъпка към разрив със Запада - в Брюксел не харесаха думите на грузинския премиер

 

Нахлуването на Русия в Украйна беше реакция на разширяването на НАТО! Такова гръмко изявление направи министър-председателят на Грузия на форума за сигурност GLOBSEC.

„Една от основните причини беше разширяването на НАТО… желанието на Украйна да стане член на НАТО“, цитира Politico думите на Иракли Гарибашвили.

Според изданието подобно мнение може да се разглежда като поредната стъпка на Тбилиси към разрив със Запада.

Politico припомня още, че ключовата част от изявленията на президента Путин преди началото на специалната военна операция беше именно твърдението, че западните войски се приближават към границите на Русия.

Изданието пише, че в началото на 2008 г., според резултатите от националния референдум, 77% от гражданите на Грузия са подкрепили влизането на страната в НАТО. След това алиансът обяви намерението си евентуално да приеме страната, но прогресът скоро се застопори, добавя изданието.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа