Си Дзинпин призова за държавен контрол върху ИИ

Си Дзинпин призова за държавен контрол върху ИИ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.06.2023
  • Share:

Китайският лидер Си Дзинпин и висши служители призоваха за „по-голям държавен надзор върху изкуствения интелект като част от работата за противодействие на опасните бури, пред които е изправена страната", съобщиха държавните медии.
Президентът и други представители на управляващата комунистическа партия на среща на Комисията по национална сигурност се съгласиха „да подобрят управлението на сигурността на мрежовите данни и изкуствения интелект".
„Трябва да сме подготвени за най-лошия случай и екстремни сценарии и да сме готови да издържим на голямото изпитание на силни ветрове, бурни води и дори опасни бури", се казва в резюме на срещата от официалната информационна агенция Синхуа.
Си каза „Сложността и тежестта на проблемите на националната сигурност, пред които е изправена страната ни, са се увеличили драматично".
През последните месеци Китай разгърна широка кампания за премахване на предполагаеми заплахи за националната сигурност, ограничавайки достъпа до данни, нахлувайки в чуждестранни консултантски фирми и укрепвайки законите за контрашпионаж.
Също така се предприеха стъпки за засилване на държавния контрол върху изкуствения интелект, като миналия месец беше представен проектозакон, който изисква всички продукти на ИИ да преминат през оценка на сигурността, преди да бъдат пуснати. „От продуктите на ИИ ще се изисква да отразяват основните социалистически ценности и да нямат съдържание за подривна дейност на държавната власт", гласи проектозаконът.
Пекин каза, че „deepfakes – генерирани от ИИ изображения и аудио, които могат да бъдат удивително реалистични – също представляват опасност за националната сигурност и социалната стабилност".
Нацията обяви амбициозни планове да стане глобален лидер в ИИ до 2030 г. Консултантската група McKinsey изчислява, че секторът може да добавя около 600 милиарда долара всяка година към брутния вътрешен продукт на Китай.

Станете почитател на Класа