Конгресът на САЩ прие повишаване тавана на дълга на косъм от фалита

Конгресът на САЩ прие повишаване тавана на дълга на косъм от фалита
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.06.2023
  • Share:

Камарата на представителите прие законопроект за повишаване на тавана на дълга в сряда, преодолявайки основно законодателно препятствие, само дни преди САЩ да изпаднат в неплатежоспособност.
Окончателното гласуване в Камарата на представителите беше 314 срещу 117, като 149 републиканци и 165 демократи подкрепиха мярката. В потенциално тревожен знак за републиканския говорител на Камарата на представителите Кевин Маккарти, 71 членове на неговата конференция се противопоставиха на сделката, която той сключи с президента Джо Байдън.
Правейки тур за овации след приемането на законопроекта, Маккарти омаловажи притесненията относно разногласията в рамките на конференцията на републиканците в Камарата на представителите и отпразнува политическите отстъпки, които осигури в преговорите си с Байдън. „Мислех за този ден, преди да гласувам като председател, защото знаех, че таванът на дълга идва. И исках да правя история. Исках да направя нещо, което никой друг Конгрес не е правил. Тази вечер всички направихме история." каза Маккарти пред репортери след гласуването
Байдън приветства приемането от Камарата на представителите, като призова Сената бързо да се заеме със законодателството, за да се избегне неизпълнение на задълженията. Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че федералното правителство няма да може да плаща сметките си от 5 юни, освен ако таванът на дълга не бъде увеличен.
„Това бюджетно споразумение е двупартиен компромис. Нито една от страните не получи всичко, което искаше. Бях ясен, че единственият път напред е двупартиен компромис, който може да спечели подкрепата и на двете страни. Това споразумение отговаря на този тест", каза Байдън в изявление.
Законопроектът за тавана на дълга, приет от Камарата, ще повиши лимита за заеми на правителството до януари 2025 г., като гарантира, че проблемът няма да изплува отново преди следващите президентски избори. Като част от преговорите си с Байдън, Маккарти успешно настоя за съкращаване на държавните разходи и промени в работните изисквания за програмата за допълнителна хранителна помощ.
Въпреки това, отстъпките, които Маккарти спечели, не се оказаха даостатъчни за членовете на фракцията на свободата, които настояваха за по-рязко съкращаване на разходите и много по-строги изисквания за работа за програмите за обезщетения. Те омаловажаваха компромиса за тавана на дълга като нищожно усилие за справяне с дълга на нацията, който възлиза на повече от 31 трилиона долара.

Станете почитател на Класа