Как да се изгладят различията относно председателството на ОССЕ

Как да се изгладят различията относно председателството на ОССЕ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.06.2023
  • Share:

Финландският външен министър Пека Хаависто каза по-рано, че се опасява, че ОССЕ може да се разпадне поради нежеланието на Русия и Беларус да одобрят Естония за президент през 2024 г.
Разногласията между страните-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) могат да бъдат решени чрез замяна на Естония като председател на ОССЕ през 2024 г. с друга държава, каза руски сенатор пред ТАСС.
"Има различни варианти. Не мисля, че мандатът на сегашния, не най-силния, честно казано, президент - Северна Македония - ще бъде удължен с година. Възможно е Финландия ще бъде помолена да поеме президентския пост през 2024 г. вместо през 2025 г. Има различни варианти. Но е необходим компромис между всичките 57 държави-членки на ОССЕ. Всички решения на ОССЕ се вземат единствено с консенсус и затова тази организация се възхвалява, " каза Владимир Чижов, първи заместник-председател на комисията по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията на Русия (горната камара на парламента) и бивш постоянен представител на Русия в ЕС (2005-2022 г.).
„Вероятно е малко рано да се каже, че е време да се поръчват венци за ОССЕ, но е крайно време да се прояви загриженост за съдбата на тази организация", добави той.
Според Чижов, Казахстан може да бъде компромисен вариант за всички членове на ОССЕ. "Казахстан беше домакин на среща на върха на ОССЕ в Астана през 2010 г. Трябва да кажа, че беше успешна. Друго нещо е, че тези, които подкрепят Естония, може да не са съгласни с Казахстан", отбеляза той.

Станете почитател на Класа