Ген. Карел Река: Възможна е война между НАТО и Русия

Ген. Карел Река: Възможна е война между НАТО и Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.05.2023
  • Сподели:

„Войната между НАТО и Русия е най-лошият от всички възможни светове, но не е невъзможна", казва генерал Карел Река, началник на Генералния щаб на чешките въоръжени сили.
„Ние разглеждаме войната между Русия и Северноатлантическия алианс като най-лошия сценарий, но това не е невъзможно. [Това е] възможно", каза Река на конференция в чешкия парламент, според уебсайта novinky.cz.
Според Река, „чешките въоръжени сили се опитват да се подготвят за потенциален жесток конфликт с високо технологично развит противник - Русия - защото Русия в момента е в курс към конфликт със [Северноатлантическия] алианс. Задълженията на републиката към НАТО ще изискват тя да участва активно в противопоставянето с потенциален противник", каза генералът.
Той каза, че предвид ситуацията в Украйна е необходимо да се засили националната сигурност на страната, като се обърне специално внимание на бързото преодоляване на зависимостта от руските енергийни доставки. Той също така предупреди участниците в конференцията за заплахата да станат твърде зависими от Китай в областта на телекомуникациите.

Станете почитател на Класа