National Interest: Русия дръпна «енергийния килим», наложи се ЕС да плати скъпо

National Interest: Русия дръпна «енергийния килим», наложи се ЕС да плати скъпо
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Европа ще поиска от Русия да върне доставката на газ при две условия, пише в статия за The National Interest старши научният сътрудник към Атлантическия съвет д-р Алън Райли. 

 

 

National Interest: Русия дръпна "енергийния килим", наложи се ЕС да плати скъпо

 

През последните 50 години западноевропейските енергийни компании установиха силни връзки първо със съветската, а след това и с руската газова индустрия. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер свърши страхотна работа по този въпрос, „разчиствайки пътя“ за създаването на газопровода „Северен поток 1“. Според автора Шрьодер и други поддръжници на икономическото развитие не виждат причина Европа напълно да забрави за руския газ с избухването на конфликта в Украйна, въпреки че доставката на гориво от Руската федерация вече е намаляло.

„Много бизнес и политически лидери обаче искат да се върнат към „нормален живот“ възможно най-скоро. В Германия министър-председателят на Саксония призова за ремонт на газопровода „Северен поток 1“ и възстановяване на доставките на руски газ“, се казва в статията.

Междувременно в Италия Паоло Скарони — един от членовете на старата руско-италианска енергийна гвардия — стана председател на енергийния гигант в страната ENEL. Според автора Скарони се застъпва и за връщането на руското гориво на пазара в ЕС.

„Не е толкова трудно да се види играта в действие. Привържениците на «обичайния бизнес», оглавени от такива хора като Шрьодер и Скарони, ще настоява за сключването на газови сделки с Москва».

Както посочва експертът, понастоящем Германия официално заявява, че ще купува всяко гориво, стига да не е от Русия: втечнен газ от Норвегия, вятърна и слънчева енергия. Въпреки това Берлин увеличи покупките на руски втечнен газ и Русия е на второ място по отношение на доставките си за Европейския съюз. В същото време исканията за връщане на руското гориво на пазара са много силни. Според Райли призивите за сключване на договори с Москва ще започнат да се раздават в първия подходящ момент. Премиерът на Саксония вече открито призовава за възстановяване на «Северен поток 1», изтъквайки, че спирането на атомните електроцентрали в Германия не оставя друг избор.

„Всички германски поддръжници на руската енергия се нуждаят от наистина студена зима и китайците, които купуват достатъчно втечнен природен газ от световните пазари, за да накарат цените на природния газ да скочат до небето. На този етап ще бъдат представени аргументи в полза на ремонта на «Северен поток 1″ — само за 500 милиона долара и ще се случи връщането към обичайния бизнес».

Докторът твърди, че подобни настроения са характерни не само за Германия, но и за целия западноевропейски енергиен сектор, включително и за споменатия по-рано Скарони от Италия.

Според Райли тези хора са направили Европа зависима от руския газ, а когато Москва дръпна „енергийния килим“ изпод ЕС, потребителите се е наложило да платят скъпо.

Цената на вноса на енергия през 2022 г. е три пъти по-висока от година по-рано. Следователно Скарони и други поддръжници на вноса от Руската федерация скоро ще започнат да искат връщането на руския газ.

„Необходима е само студена зима, ограничен втечнен природен газ и високи цени на енергията и Скарони ще настоява за възобновяване на доставките на руски газ с Герхард Шрьодер и други руски енергийни експерти“, пише Алън Райли.

„След това в Западна Европа ще започне повторна шрьодеризация на енергийния сектор в пълна сила».

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа