Руски дипломат обясни рязкото падане на акциите на производителя ЗРК “Patriot”

Руски дипломат обясни рязкото падане на акциите на производителя ЗРК “Patriot”
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Специалната военна операция в Украйна нанесе значителни щети на репутацията на американския военно-промишлен комплекс, което доведе до рязък спад на акциите на най-големите американски оръжейни компании. Това заяви на преговорите във Виена за военната сигурност и контрол над въоръженията ръководителят на руската делегация Константин Гаврилов, коментирайки спада на акциите на концерна Raytheon, производител на системите Patriot, след унищожаването на пет пускови установки на ЗРК в Киев от хиперзвуковата ракетна система «Кинжал».

 

 

Руски дипломат обясни рязкото падане на акциите на производителя ЗРК “Patriot”

 

Котировките на акциите на американския концерн Raytheon, производител на зенитно-ракетния комплекс (ЗРК) Patriot, паднаха с повече от 7% след доставката на комплекса в Украйна. Критично важен фактор беше унищожаването на цяла батарея на ЗРК в нощта на 16 май в Киев, когато комплексът неуспешно изстреля 32 ракети по летящия срещу него руски „Кинжал“.

„Пазарът на оръжия реагира остро на новината, като акциите на производителя на системите Patriot, Raytheon, паднаха с повече от 7%, което означава с 10 милиарда долара. Както обещахме, репутационните щети на американския военно-промишлен комплекс на украинския военен плацдарм са обезпечени“, заяви Гаврилов в сряда, 24 май, по време на пленарното заседание на Форума на ОССЕ за сътрудничество в областта на сигурността, съобщи РИА Новости.

В същото време дипломатът отбеляза, че понастоящем въоръжените сили на Руската федерация продължават да извеждат от строя „военната машина“ Киев-НАТО в Украйна“.

След поражението на системата за противовъздушна отбрана Patriot в Киев, западните медии започнаха да пишат, че руските въздушно-космически сили (ВКС) уж не са удряли толкова силно, дори и да са били „относително ефективни“ и че повредените (а не унищожени американски установки) ще бъдат ремонтирани.

В същото време официалният представител на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх потвърди, че системата за противовъздушна отбрана Patriot, ударена в боевете в Украйна, уж се е върнала в бойна готовност след ремонта й.

Всички тези публикации са жалки опити да се минимизира удара по бренда на така широко рекламирания американски комплекс.

Специализираното издание Military Watch бе принудено да признае, че системата за противовъздушна отбрана Patriot и пет ракетни батареи са били „ликвидирани в резултат на удара на руска хиперзвукова ракета“.

Patriot изразходвал целия пакет ракети, опитвайки се неуспешно да свали руския «Кинжал».

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа