Semafor: САЩ в борбата срещу Русия се сблъскаха с дяволски сложен проблем

Semafor: САЩ в борбата срещу Русия се сблъскаха с дяволски сложен проблем
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.05.2023
  • Share:

САЩ се сблъскаха с проблем в опитите си да лишат Русия от достъп до западните технологии. Тази информация сподели западният журналист Джей Соломон.

 

Semafor: САЩ в борбата срещу Русия се сблъскаха с дяволски сложен проблем

 

 

Западните правителства възнамеряват да затегнат санкциите срещу Русия и този път те са насочени към високите технологии. САЩ искат Русия да загуби достъп до производителите на компютърни чипове. Според Джей Соломон като част от тази мисия САЩ са изправени пред проблем и той е дяволски труден. Това съобщава изданието Semafor.

„Тази задача се оказа дяволски трудна“, твърди авторът на американското издание.

Заедно със своите колеги от Европейския съюз и Обединеното кралство, високопоставени служители на Министерството на финансите на САЩ наскоро започнаха световно турне, по време на което се срещнаха с представители от Казахстан, Киргизстан, Швейцария, Австрия, Италия и Германия. Те представиха списък с девет високотехнологични продукта, които Белият дом иска да не допусне в Руската федерация. Западните политици призоваха своите събеседници да съдействат за осъществяването на този план.

„Стратегията на Вашингтон включва смесица от уговорки и заплахи“, отбелязва наблюдателят на изданието.

Джей Соломон твърди, че след началото на украинската криза западните страни наложиха санкции срещу Русия, насочени, наред с други неща, към блокиране на доставките на високотехнологични стоки за Руската федерация, като полупроводници. Съдейки по неотдавнашния дипломатически натиск на САЩ върху съседите на Русия, тези усилия не са успешни.

Миналата година Русия увеличи вноса на полупроводници до 2,5 милиарда долара. За сравнение, година по-рано тази цифра беше 1,8 милиарда долара. Следователно санкциите не пречат на Руската федерация да закупи необходимите чипове и други компоненти.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа