Bloomberg: Западът не забеляза военните достижения на Русия заради собствената си пропаганда

Bloomberg: Западът не забеляза военните достижения на Русия заради собствената си пропаганда
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.05.2023
  • Share:

Русия адаптира своето въоръжение и тактика преди настъплението на въоръжените сили на Украйна, според британския Кралски обединен институт за отбранителни изследвания. Bloomberg съобщава, че това е останало незабелязано от Запада. 

 

Bloomberg: Западът не забеляза военните достижения на Русия заради собствената си пропаганда

 

 

Русия промени значително метода си на водене на война 15 месеца след началото на украинския конфликт. Този факт представлява голяма заплаха за Киев, който подготвя войските си за настъпление, твърдят авторите. В доклада британските експерти посочват, че Западът обръща твърде много внимание на неуспехите на въоръжените сили на РФ и изпуска от погледа си успехите на руската армия на бойното поле.

Новото проучване за това как руските сили са подобрили своето въоръжение и тактики се основава на разговори с 10 украински бригади, които са се сражавали с руските сили през април и май.

„В социалните медии се говори много за недостатъчен потенциал на Русия, но социалните мрежи са наводнени с пропаганда и от двете страни и на този етап счетохме, че е необходима по-трезва оценка“, заяви Ник Рейнолдс, един от авторите на доклада.

Разбирането как Русия адаптира армията си също е от решаващо значение за НАТО, което се изправя пред все по-опасен съперник в лицето на Москва, твърдят авторите. Те обръщат специално внимание на танковете. Русия направи основните си танкове Т-80 и Т-72 по-малко уязвими от украинския арсенал от западни противотанкови оръжия, като подобри защитата им от разкъсване на бронята и ги направи по-малко видими за ракетите с топлинно насочване.

Русия беше широко осмивана на Запад за разполагането на остарелите танкове Т-55 и Т-62, но те представляват „сериозна заплаха на бойното поле“, се казва в доклада.

Това е така, защото те не се използват като танкове, а в ролята си на огнева поддръжка като бойни машини на пехотата, които имат по-тежка броня и по-мощни оръдия“, пишат авторите.

Според отчета Русия е коригирала ранните несъвършенства в противовъздушната отбрана на бойното поле чрез свързване на ракетните системи и техните датчици по цялата фронтова линия от 1200 километра.

В резултат на това руските сили успяха до голяма степен да неутрализират заплахата, представлявана от украинските ракети с радиолокационно насочване AGM-88 HARM, да прихващат ракети и да свалят нисколетящи украински бойни самолети от 150 километра, се казва в статията.

Стремително се развиват и възможностите на руската радиоелектронна борба. Украйна губи до 10 000 дрона на месец, твърдят експертите. На земята руските сапьори успяха бързо да изградят понтонни мостове, а понастоящем създават траншейна отбрана и сложни минни полета, които ще се наложи да бъдат пробити при каквото и да било настъпление. Командните центрове на войските, които преди бяха уязвими от ракетите HIMARS, сега се намират в укрепени бункери.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа