Юнионистите гневни заради спорно изказване на Байдън

Юнионистите гневни заради спорно изказване на Байдън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.05.2023
  • Share:

Депутат от най-голямата пробританска партия (DUP) в Северна Ирландия осъди Джо Байдън, след като президентът на САЩ направи спорни забележки за неотдавнашното си посещение на територията.
Байдън каза, че целта на пътуването му миналия месец е била „да се увери, че британците не се прецакват с мира в Северна Ирландия и не се отклоняват от ангажиментите си".
Коментарите, предадени в стенограма на Белия дом, са от обръщение на Байдън към среща на Демократическата партия в Ню Йорк в сряда.
Той посети Северна Ирландия и Република Ирландия, за да отбележи 25-ата годишнина от Споразумението от Белфаст/Разпети петък, което сложи край на три десетилетия на насилие в провинцията на Обединеното кралство.
По време на посещението депутатът от Демократическата юнионистка партия (DUP) Сами Уилсън обвини ирландско-американския президент, че е „антибритански" и беше разгневен от последната намеса. „Ако смятате, че трябва да има специални отношения между САЩ и Обединеното кралство, тогава поне ни покажете малко уважение. Невероятно и плашещо е да се мисли, че това е човекът, който е лидер на свободния свят", каза Уилсън пред лондонския вестник Evening Standard.
DUP, която иска Северна Ирландия да остане част от Обединеното кралство, в момента бойкотира правителството за споделяне на властта в региона поради остри разногласия относно търговията след Брекзит. Предоговарянето на търговския протокол от ЕС и Обединеното кралство – наречено Уиндзорската рамка – до голяма степен имаше за цел да отстрани опасенията на синдикатите, но сделката досега беше отхвърляна от DUP.
Запитан за забележките на Байдън, говорител на британския премиер Риши Сунак каза, че „рамката е кулминация на съществена работа между Обединеното кралство и ЕС. И в основата си приоритетът на Обединеното кралство винаги е бил защитата на Споразумението от Разпети петък".
По време на посещението си в Ирландия Байдън също поздрави ирландски ръгбист – негов далечен роднина – за когото каза, че е „победил дяволски Black and Tans". Байдън явно имаше предвид отбора по ръгби All Blacks на Нова Зеландия. Black and Tans бяха прословута британска сила, която се опитваше да потуши борците за независимост на Ирландия в началото на 20-те години.

Станете почитател на Класа