Сицилиански град се опитва да изгони сина на мафиотския бос

Сицилиански град се опитва да изгони сина на мафиотския бос
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.05.2023
  • Share:

Бившата крепост на мафията – град Корлеоне в Сицилия призова за „бързо премахване" на осъден жител-мафиот и син на най-страховития мафиот в Италия, в ход за защита на града от „увреждане на репутацията".
46-годишният Джузепе Салваторе Риина, известен като Салвучо, който беше осъден и лежал в затвора близо девет години по обвинения в изнудване, пране на пари и участие в мафията, се завърна в родния си град миналия април. Той е третото дете на боса на босовете на сицилианската мафия Салваторе „Тото" Риина, по прякор Звяра, който почина в затвора през 2017 г.
Няколко седмици след завръщането му у дома местното правителство на Корлеоне, увековечено като бастион на мафията от книгата и филмовата трилогия „Кръстникът", гласува резолюция, изискваща Риина младши да напусне града, в опит общността да избяга от мафиотското си минало.
„Искаме още веднъж да изпратим силно и ясно послание: Корлеоне иска да изостави своето мафиотско минало, дори като отблъсне нежелани съграждани, като Салвучо Риина, който никога не се е дистанцирал от гнусните престъпления на баща си, Тото. Щетата върху репутацията, която семейство Риина нанесе на града, е сериозна и трудна за възстановяване", гласи резолюцията.
Решението беше препратено на служителите на реда, но окончателното решение за отстраняването на Салвучо е на магистратите в сицилианската столица Палермо.
Тото Риина се издига на власт в средата на 70-те години, когато става фактически лидер на престъпното семейство Корлеоне. Сицилия се превърна в център за търговия с хероин в САЩ след войната във Виетнам и Риина се фиксира върху наркодоларите, които той видя да текат към съперниците му в Палермо. Неговият възход бележи ново ниво на насилие: той не само убива престъпните си съперници в безпрецедентен мащаб през 80-те и 90-те години, но също така се насочва към прокурорите, журналистите и съдиите, които се опитват да застанат на пътя му. Смята се, че той е отговорен за смъртта на стотици хора, включително 13-годишно момче, което беше отвлечено, удушено и разтворено в киселина.
Тото формално остава шеф на сицилианската мафия до деня, в който умира в затвора през ноември 2017 г., докато е в медикаментозна кома след лечение на рак. Престъпният бос имаше четири деца: Мария Концета, Джовани Франческо, Джузепе Салваторе и Лучия.

Станете почитател на Класа