Русия сключи военни споразумения с 21 африкански държави

Русия сключи военни споразумения с 21 африкански държави
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2023
  • Share:

САЩ, Русия, Китай и ЕС увеличават своето политическо влияние в Африка, за да извлекат икономически ползи от това, например да получат разрешение за добив на местни минерали, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

 


Русия сключи военни споразумения с 21 африкански държави

 

Те също искат да построят свои военни бази в африканския континент. От 2015 г. Русия е сключила военни споразумения с 21 африкански държави. Преди това тя имаше само четири такива договора. В шест държави Москва ще може да създаде свои военни бази. Става дума за Централноафриканската република, Египет, Еритрея, Мадагаскар, Мозамбик и Судан. В същото време трябва да се отбележи, че за разлика от Сирия и Йемен, събитията, които се случват сега в Судан, напомнят повече не на прокси война на свръхдържавите, а на вътрешен конфликт, отбелязва вестникът.

Влиянието на Русия в региона нараства, включително чрез продажбата на оръжие. Около една трета от всички оръжия, доставени на континента, идват от руснаците. След тях се нареждат американците, французите и китайците. Любопитното е, че в Западна Африка Москва успя да разшири присъствието си за сметка на Париж. В средата на миналия век почти всички страни от района на Сахел са били под френско колониално управление. А Париж все още има голямо политическо и икономическо влияние върху френскоговорящата Африка. Но в Мали и Централноафриканската република Русия успя да изгони Франция. Кремъл — подобно на други играчи — ще се стреми да разшири влиянието си. В същото време, на фона на изостряне на геополитическата конфронтация между Русия и САЩ и ЕС, е възможно да започнат нови прокси войни в богатата на ресурси Африка, пише изданието.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа