Джери Спрингър, който промени американската телевизия за добро и за лошо

Джери Спрингър, който промени американската телевизия за добро и за лошо
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.04.2023
  • Share:

Андрю Лоурънс
Никога няма да забравя времето, когато отидох на запис на Шоуто на Джери Спрингър с двама от най-близките ми приятели от гимназията. Това беше през 90-те години на миналия век, когато Чикаго беше центърът на токшоу вселената, а Спрингър и Опра бяха най-горещите събития в града. Родителите ми не биха мигнали, ако кажех, че отивам да видя кралицата на деня. Но кралят на помията? Досега се чудя как изобщо съм получил разрешението им.
Някъде в спалнята ми от детството билетът стои в чекмедже с действителното заглавие на епизода – не че заглавията на шоуто попречиха на TV Guide да го нарече „най-лошото шоу в историята на телевизията". Въпреки усилията на продуцентите да класифицират спектакъла за цензорите, това беше едно и също шоу всеки ден: някой е мамил, някой не е знаел и всички сме на път да разберем. Този не беше по-различен – и все още е един от най-забавните, които някога съм гледал.
Самото зрелище не разочарова. Признанията бяха на глас, реакциите бяха бурни, а разкритията предизвикваха задъхване. Почти съм сигурен, че поне един стол бе хвърлен, което накара охраната Стив да скочи от мястото си, за да прекрати врявата. През всичкото това ние стискахме юмруци и скандирахме, докато човекът в центъра на всичко това не можеше да изглежда по-невъзмутим.
Това беше иронията на Спрингър, който почина в четвъртък на 79 години, винаги толкова сериозен, когато ситуацията беше всичко друго. Започва на 25 като съветник в президентската кампания на Робърт Ф. Кенеди през 1968 г. и се явява на адвокатски изпит в Синсинати, когато научава, че неговият политически герой е бил застрелян в Лос Анджелис. Припомняйки си трагедията години след славата на токшоуто си, Спрингър нарече РФК „най-автентичният човек, когото някога съм срещал в политиката" – и беше трудно да се пропусне влиянието на Кенеди
През 1971 г. Спрингър се кандидатира за място в Конгреса в Охайо и губи – но все пак успява да стигне до Капитолия, за да свидетелства пред съдебна комисия в Сената в полза на понижаването на възрастта за гласуване, което подтиква ратифицирането на 26-ата поправка. През същата година той спечели място в градския съвет на Синсинати, само за да подаде оставка три години по-късно, след като е заловен за участие в акция на ФБР. Но отговорността, която той пое в онзи момент, изправяйки се пред камерата и признавайки прегрешенията си, беше толкова необичайна в ерата на Уотъргейт, че избирателите на Спрингър нямаше как да не се осмелят – и го преизбраха убедително през следващата година.
Макар че се завърна като кмет на Синсинати, Спрингър беше смятан за твърде опетнен и негоден за по-висок пост. Съвсем наскоро, когато Спрингър флиртуваше с кандидатурата си за губернатор на Охайо или за едно от местата в Сената на щата, демократите и републиканците никога не можеха да прегърнат човек, твърде много виновен за това, че завлича американската култура в канализацията. Но Спрингър не беше толкова подбудител, колкото продукт на времето. Мортън Дауни-младши и Джералдо Ривера търгуваха с телевизионен боклук много преди Шоуто на Джери Спрингър да стане национално. Дори Опра не беше по-горе когато посвети шоу на „дъщерите, които забременяват от бащите си ... и имат бебета".
Нещо повече, Спрингър започна да прави предаване за политиката – един вид продължение на неговите местни телевизионни новини с остър език. Но когато продуцентът Ричард Доминик пое управлението през 1994 г., той отказа този формат и го замени с епизоди за прелюбодеяние, расови войни и други противоречия. Не след дълго шоуто не само изпревари Опра по рейтинги, но и стимулира Сали Джеси Рафаел, Монтел Уилямс и други конкуренти да разтърсят своите формати. Наистина се роди ерата на таблоидната телевизия.
Но това, което Спрингър оценяваше по-добре от всички тях, беше театърът на абсурда – това, което със своите аристотелови мотиви, гръцки хор и заплахата от насилие винаги витае във въздуха. Шоуто на Спрингър трябваше да резонира сред гимназистите, като се има предвид известността на Шекспир в учебната програма по онова време. Нещо повече, вече едва ли е изненадващо, когато Кори Холкомб и други комедианти споделят истории за това как са били поканени в шоуто навремето, за да помогнат да създават проблеми.
Спрингър не просто изложи моето поколение на класически конфликт чрез долнопробни подмятания. За мнозина той беше първото въведение в гейовете, в транскултурата – в общностите, които все още са на ръба и настояват за основните права и уважение. Той доказа, че драматичната телевизия може да бъде произведен от продуценти на шоу програми.
Ръката на Спрингър във възхода на риалити телевизията е несъмнена. Разбира се, Спрингър беше много на екрана след затварянето на 27-годишното му шоу, от Времето за въпроси до Маскирания певец. Но чатшоуто е неговото наследство и бих дал всичко, за да се върна назад.

Станете почитател на Класа