Украйна реагира със спешна резолюция след важно решение за Русия

Украйна реагира със спешна резолюция след важно решение за Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.04.2023
  • Share:

Украйна излезе със спешна резолюция, която постави в много трудно положение редица известни лица в страната. Те са заплашени да бъдат лишени от държавното си финансиране, ако участват на определени събития заедно с представители на Русия и Беларус.

 

 

Спортното министерство на страната издаде документ, в който е посочено, че на спортистите от Украйна се забранява да присъстват на състезания и олимпийски квалификации, в които се състезават руснаци и беларуси. В противен случай ще бъде спряно държавното финансиране на федерациите по съответните спортове.

Резолюцията е издадена, след като Международният олимпийски комитет взе решение да позволи допускане на спортисти от Русия и Беларус до международни състезания при определени сериозни ограничения. В резултат на това украинското правителство и министерство на спорта забраниха присъствието на местни състезатели на турнири с участието на руснаци и беларуси.

Спортното министерство на Украйна обяви, че ще осигури допълнително финансиране на тези национални централи, които изпълнят решението на резолюцията, но впоследствие бъдат наказани от съответните световни федерации по отделните спортове.

Бързо се намериха и противници на решението на министерството. Ръководството на Украинската федерация по тенис обяви, че забраната за провеждане на мачове срещу руски и беларуски съперници единствено ще доведе до разрушаването на украинския тенис.

МОК излезе със становище заради указа на украинското правителство. Според организацията резолюцията повдига сериозни въпроси относно автономията на украинския спорт.

"Подобно решение би навредило само на украинските спортисти и на националните спортни федерации, а по никакъв начин не би повлияло на войната, която светът иска да спре и която МОК толкова яростно осъди", пише в изявлението на олимпийската централа.

Станете почитател на Класа