Общоавстралийска забрана за TikTok на правителствени устройства

Общоавстралийска забрана за TikTok на правителствени устройства
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.04.2023
  • Share:

Австралийското правителство забрани използването на китайското приложение за социални медии TikTok на правителствени устройства, след подобни забрани в други западни страни.
Главният прокурор Марк Драйфус каза, че е упълномощил секретаря на своя отдел да издаде задължителна заповед за забрана на приложението TikTok на устройства, издадени от отдели и агенции на Британската общност. „Нареждането ще влезе в сила веднага щом това стане възможно. Освобождавания ще се предоставят само за всеки отделен случай с подходящи смекчаващи мерки за сигурност."
Според указанията за защита на сигурността, издадени със забраната, „Правителството заявява, че TikTok представлява значителни рискове за сигурността и поверителността на некорпоративни субекти на Британската общност, произтичащи от обширно събиране на потребителски данни и излагане на извънсъдебни указания от чуждо правителство, които противоречат на австралийското законодателство. "
Миналия месец правителството получи преглед от Министерството на вътрешните работи относно рисковете за сигурността на всички социални медийни платформи и правилните настройки на правителството. Над половината от всички федерални правителствени агенции в момента забраняват TikTok от правителствени устройства, но всеобхватната политика ще осигури последователност в цялото правителство. Щатите и териториите бяха уведомени за планираната забрана в понеделник.
TikTok не е бил информиран за предложената забрана, преди тя да изтече в медиите, каза генералният мениджър на компанията за Австралия и Нова Зеландия Лий Хънтър. Той каза в изявление, че „TikTok е изключително разочарован от решението, което според компанията е водено от политика, а не от факти. Отново подчертаваме, че няма доказателства, които да подсказват, че TikTok по някакъв начин представлява риск за сигурността на австралийците. Нашите милиони австралийски потребители заслужават правителство, което взема решения въз основа на факти и което се отнася справедливо към всички фирми, независимо от страната им на произход", каза той.
Министърът на киберсигурността в сянка Джеймс Патерсън каза пред Sky News, че „правителството е много, много закъсняло с прилагането на забраната за правителствени устройства". Федералната опозиция отдавна призоваваше правителството да действа. Патерсън каза, че повечето от разкритията относно опасенията за сигурността на TikTok и последващите правителствени забрани на устройства от правителства, включително САЩ, Обединеното кралство, Канада и Нова Зеландия, са се случили едва през последните няколко месеца.

Станете почитател на Класа