Леонардо ди Каприо свидетелства по дело за пране на пари и подкупи

Леонардо ди Каприо свидетелства по дело за пране на пари и подкупи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.04.2023
  • Share:

Леонардо ди Каприо даде показания във федерален съд в понеделник като част от процес, включващ международно пране на пари, подкупи и виден рап изпълнител.
Праказрел „Прас" Мишел – член-основател на The Fugees, емблематичната хип-хоп група от 90-те години на миналия век – е обвинен в насочване на пари от малайзийски финансист беглец чрез подставени донори за кампанията за преизбиране на Барак Обама през 2012 г. Пет години по-късно прокурорите твърдят, че той се е опитал да потуши разследване срещу същия финансист по времето на администрацията на Доналд Тръмп.
В основата на случая е Low Taek Jho, известен като Джо Лоу. Той е обвинен в организиране на международна схема за пране на пари и подкупи, която откраднала милиарди от малайзийския държавен инвестиционен фонд, известен като 1MDB.
Връзката на Ди Каприо със случая идва от дългогодишната му връзка с Лоу, един от основните финансисти на филма „Вълкът от Уолстрийт". В момента Лоу е беглец, но твърди, че е невинен.
Според обвиненията, Мишел по същество е станал канал за откраднатите милиони на Лоу и опитите му да повлияе на правителството на САЩ. Прокурорите твърдят, че от юни до ноември 2012 г. Лоу е наредил повече от 21,6 милиона долара да бъдат преместени от чуждестранни лица към сметките на Мишел, за да насочи пари към президентските избори през 2012 г. Те казват, че след това Мишел е платил на около 20 донори и канали-посредници, за да могат да направят даренията на тяхно име и да прикрият откъде всъщност идват парите.
Ди Каприо свидетелства, че се е запознал и сприятелил с Лоу на парти за рожден ден в Лас Вегас през 2010 г. „Разбрах, че той е голям бизнесмен с много различни връзки в Абу Даби и Малайзия", каза той. 48-годишният носител на Оскар отговаряше спокойно на въпросите на свидетелската скамейка – от време на време се позоваваше на мъгляв спомен за някои подробности и дати. В допълнение към връзката си с Лоу, Ди Каприо каза, че познава обвиняемия Мишел някъде от 90-те години, когато се срещнали зад кулисите след концерт на Fugees.
Лоу беше известен с организирането на пищни звездни партита и групови пътувания в частния си самолет за събития като Световното първенство в Бразилия. Ди Каприо разказа за едно конкретно пътуване, което включвало полет до Австралия за празнуване на Нова година, след което полет до Лас Вегас, за да празнуват втори път в един ден. Мишел е присъствал на някои от тези пътувания, каза Ди Каприо. Лоу става редовен дарител на благотворителната фондация на Ди Каприо и в крайна сметка предлага идеята да осигури основното финансиране за Вълкът от Уолстрийт.
Ди Каприо каза, че е проверил внимателно финансирането и легитимността на Лоу, преди да влезе в бизнес отношения. „Получих зелена светлина от моя екип, както и от моето студио. Той беше законен бизнесмен, който искаше да инвестира във филма."
Ди Каприо също си спомни случаен разговор с Лоу, в който Лоу му казал, че възнамерява да даде голяма сума за кампанията за преизбиране на Обама. „Това беше значителна сума – около 20-30 милиона долара. Казах: „Уау, това са много пари!"
След Ди Каприо множество свидетели декларираха, че Мишел се е обърнал към тях, за да направят сенчести приноси в кампанията на Обама. Ричард Кромика, инвестиционен банкер, заяви, че Мишел му е казал, че е надхвърлил законовия лимит за вноски и е помолил Кромика и съпруга му Джоузеф да направят дарение от негово име. Кромика каза, че Мишел е изпратил на двойката 80 000 долара за дарение.

Станете почитател на Класа