Джо Байдън призова Русия да освободи американския журналист

Джо Байдън призова Русия да освободи американския журналист
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.04.2023
  • Сподели:

Президентът Джо Байдън призова Русия да освободи Евън Гершкович, репортер на Wall Street Journal, арестуван по-рано тази седмица по обвинения в шпионаж и изправен пред 20 години затвор. „Пуснете го", каза Байдън, попитан за случая в петък. Преди това прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер описа обвиненията в шпионаж, повдигнати срещу Гершкович, като „нелепи".
Перспективата за бързо освобождаване обаче изглежда все по-малко вероятна, тъй като руските официални лица продължават да говорят за Гершкович с думи, които предполагат, че присъдата му е предрешена. „Имаме дейност, извършвана под прикритието на журналистика, дейност, която по същество е шпионаж. Тъй като той беше хванат на местопрестъплението, ситуацията е ясна и проста", каза Дмитрий Песков, говорител на Путин.
Наблюдателите предполагат два възможни мотива за ареста: да се задуши още повече критичното отразяване на Русия и да се вземе Гершкович като „заложник" като разменна монета за възможна бъдеща размяна на руски шпиони, заловени на запад. Включването в такава размяна може да е най-добрият шанс на Гершкович за бързо освобождаване.
След нахлуването в Украйна миналата година повечето независими руски журналисти напуснаха страната след поредица от нови репресивни закони, които по същество правят честната журналистика незаконна. Много чуждестранни журналисти също заминаха, но някои останаха или продължиха да посещават страната за кратки пътувания. Арестът на Гершкович промени залога.
„Това е послание към журналистите и също е много важно послание към руските елити: не говорете с чуждестранни журналисти. Дръжте си устата затворена", каза Евгения Албац, руски журналист ветеран, която напусна Москва миналия август.
Да работиш като чуждестранен кореспондент в Русия никога не е било лесно. Получаването или подновяването на официална акредитация може да бъде дълъг и досаден процес, а инсинуациите за „русофобия" или шпионска дейност са чести. Враждебност, сплашване и понякога следване от зловещи наблюдатели е често срещано. Но досега най-лошият възможен изход за акредитираните чуждестранни журналисти винаги е бил депортиране или поставяне в черен списък. Арестът на Гершкович показва, че руските власти вече са готови да арестуват дори известен репортер от високопоставено издание и това ще доведе до преоценка на рисковете при репортажи от страната за мнозина. „По съветско време имаше ясни червени линии. На нас беше известно, предполагам, че и на чуждите журналисти беше известно какво могат и какво не могат. Сега няма червени линии: просто не знаете", каза Албац.

Станете почитател на Класа