Тръмп си осигури одобрението на депутати и евангелисти

Тръмп си осигури одобрението на депутати и евангелисти
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.04.2023
  • Сподели:

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече има одобрение за сигурност на най-малко 37 депутати от Републиканската камара, което може да му помогне в президентската му кампания и потенциалното съдебно производство, съобщи Axios в събота.
Според Axios „Тръмп е подкрепен от 37 републиканци в Камарата на представителите, включително повече от една трета от републиканците в съдебните и надзорните комисии". Докладът отбелязва, че изправен пред наказателни обвинения в Ню Йорк, Тръмп призовава законодателите да започнат разследване срещу президента Джо Байдън - когото Тръмп многократно обвиняваше в корупция - и окръжния прокурор на Ню Йорк Алвин Браг.
Уебсайтът отбелязва „бившият президент често разговаря по телефона с поддръжници като председателя на съдебната камара Джим Джордан (R-Ohio) и председателя на конференцията на Републиканската партия Елиз Стефаник (R-N.Y.), които той нарича „ключови играчи в орбитата на Тръмп."
Докато Доналд Тръмп си проправяше път през еднократния си президентски мандат, преследван от обвинения в сексуално посегателство, опетнен от авторитарни лидери и широко хулен за очевидната му привързаност към расистите, белите евангелски християни на Америка до голяма степен застанаха твърдо до него.
Евангелските лидери оправдаха подкрепата си за Тръмп, като го сравниха с цар Кир, който според библейските разкази освободил евреите от вавилонски плен, въпреки че е бил персийски владетел, който не вярва в бога на Израел. Според евангелистите Тръмп, подобно на Сайръс, бе смятан за „несъвършен съд". Това означава, че Бог го използва за по-голямо благо - в този случай, за да върне политическата и културна власт обратно на белите консервативни християни, които наблюдаваха с ужас как Съединените щати стават по-разнообразни и по-малко религиозни. Тръмп е първият президент импийчван два пъти и очакващ да бъде официално обвинен в мръсна сага, а дали това ще подтикне белите евангелисти най-накрая да се отвърнат от своя човек?
„Не, доказателствата от данните за общественото мнение показват, че няма да има голяма разлика", каза Робърт Джоунс, президент и основател на Public Religion Research Institute Благосклонността към Тръмп на белите евангелисти се движи около 70% от 2016 г. насам, според проучване на PRRI, На президентските избори през 2020 г. 75% от белите евангелисти гласуваха за Тръмп – неголям спад от 81%, които обещаваха през 2016 г. Често срещано тълкуване на тази подкрепа е, че евангелистите са взели пресметнато решение – те са „стиснали носа си" и са гласували за Тръмп, а в замяна са получили консервативни съдии от Върховния съд, които са можели и са отменили решението Roe v Wade, премахвайки конституционно право на жените на аборт в САЩ.
Лозунгът „Да направим Америка отново велика" намери у тях особена привлекателност. „Това, което той направи, е, че предизвика това силно чувство на носталгия по Америка, която много бели консервативни християни видяха как се изплъзва", каза Джоунс.
В продължение на десетилетия белите християни съставляваха мнозинството от американците, наслаждавайки се на влиянието, което мнозинството позволяваше – политиците почти винаги бяха бели и християни, както и повечето висши бизнес лидери. Но техният брой започна да намалява през 90-те години на миналия век и до 2017 г., когато PRRI проведе проучване за „променящата се религиозна идентичност на Америка", само 43% от населението се идентифицира като неиспаноговорящо бяло и християнско и само 30% като неиспаноговорящи бели и протестанти.
„Make America Great Again" за белите евангелисти означава: „Направете Америка отново християнска". До този момент дневният ред на християнската десница винаги е бил обвързан с кандидат, който те виждат като кандидат с характер. „Това, което се случва с Тръмп, е, че имате човек, който ще изпълни всичките си обещания, който ще се бори за вас, но той не е почтен човек. Така че заставате ли на почтеността на характера или на политиката? И през 2016 г. научихме, че политиките са много по-важни".
Докато Тръмп се готви да се яви в съда в Ню Йорк и докато правните му неволи на други места растат, едно нещо може да го накара да бъде спокоен. Каквото и да казва и очевидно каквото и да прави, белите евангелисти винаги ще пазят гърба му.

Станете почитател на Класа