Програмисти, внимавайте: ChatGPT развали вашата магия

Програмисти, внимавайте: ChatGPT развали вашата магия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.04.2023
  • Сподели:

Джон Нотън
Бенедикт Еванс, технологичен анализатор, чийто бюлетин е задължителен за четене от тези, които следят индустрията, направи интересна извод тази седмица. Той каза, че е говорил с „журналисти от общ профил, които все още са с впечатлението, че ChatGPT е тривиален салонен трик и че цялото нещо е толкова интересно, колкото ново приложение за iPhone. От друга страна, повечето хора в технологиите се разхождат бавно, като се държат за темето си с две ръце, за да не отлети. Но в рамките на това мисля, че можем да видим редица нагласи, вариращи от мнението, че този генеративен ИИ ще бъде най-голямото богатство след изобретяването на колелото, до опасенията, че то предвещава екзистенциален риск за човечеството".
Търсейки отдих от взрива от противоречиви коментари, внезапно си спомних едно интервю, което Стив Джобс – най-близкото нещо до визионер в технологичната индустрия – даде през 1990 г. и го изрових в YouTube. В него той говори за спомен от четене на статия в Scientific American, когато е бил на 12 години. Това е доклад как някой е измерил ефективността на придвижването за редица видове на планетата Земя – колко килокалории са изразходвали, за да стигнат от точка А до точка Б. И спечелил кондорът, а хората са с около една трета надолу в списъка, което не е толкова голям показател за короната на творението. Но тогава някой се сетил да тества ефективността на човек, каращ велосипед. Това издухало кондора от върха на списъка и направи наистина голямо впечатление – че ние, хората, сме строители на инструменти и че можем да създаваме инструменти, които усилват присъщите ни способности до грандиозни величини. „И така за мен, компютърът винаги е бил велосипед на ума – нещо, което ни отвежда далеч отвъд присъщите ни способности. И мисля, че сме само в ранните етапи на този инструмент – много ранни етапи – и сме изминали много кратко разстояние и той все още е в процес на формиране, но вече сме свидетели на огромни промени, а това е нищо пред предстоящото през следващите 100 години", завършва той.
Е, това бе 1990 г. и ето ни три десетилетия по-късно с един мощен велосипед. Колко е мощен става ясно, когато се провери как технологията (не само ChatGPT) се справя с конкретни задачи, които хората намират за трудни.
Миналата седмица Стив Йеге, известен софтуерен инженер, който – като всички маниаци – използва ултрапрограмируемия текстов редактор Emacs, проведе инструктивен експеримент. Той въведе следната покана в ChatGPT: „Напишете интерактивна функция на Emacs Lisp, която изскача в нов буфер, отпечатва първия абзац на Приказка за два града и променя всички думи с „i" в тях в червено. Просто отпечатайте кода без обяснение".
ChatGPT свърши работата си и изплю кода. Йеге го копира и постави в сесията си на Emacs и публикува екранна снимка на резултата. „С един изстрел ChatGPT създаде напълно работещ код от небрежно описание на английски! С включено гласово въвеждане можах да напиша тази програма, като поисках от компютъра си да го направи. И не само, че работи правилно, кодът, който е написал, всъщност е доста приличен код на Emacs Lisp".
Помислете за значението на това за момент, както вече правят технологични инвеститори като Пол Кедроски. Той оприличава ChatGPT на „ракета, насочена, макар и неволно, директно към самото производство на софтуер. Разбира се, ИИ за чат могат да се справят гладко при изготвянето на студентски есета или при изготвянето на маркетингови материали и публикации в блогове (сякаш се нуждаем от повече от тях), но такива технологии са страхотни до степен на тъмна магия при бързото производство, отстраняване на грешки и ускоряване на производството на софтуер и при това - почти без разходи."
Тъй като в крайна сметка нашият мрежов свят работи на софтуер, внезапно наличието на инструменти, които могат да го пишат – и които могат да бъдат достъпни за всеки, не само за маниаци – бележи важен момент. Програмистите винаги са изглеждали като магьосници: те могат да накарат неодушевен обект да направи нещо полезно. Веднъж писах, че те понякога трябва да се чувстват като Наполеон – който е успял да нареди на легионите с един удар да изпълнят заповедта му.
В края на краищата компютрите - като войските - се подчиняват на заповеди. Но за да станат господари на своята виртуална вселена, програмистите трябваше да притежават тайнствени знания и да научат специализирани езици, за да разговарят със своите електронни слуги. За повечето хора това беше доста висок праг за преминаване. ChatGPT и подобните му току-що го намалиха.

Станете почитател на Класа