Президентите на Тайван и Гватемала потвърждават връзките си на фона на китайски натиск

Президентите на Тайван и Гватемала потвърждават връзките си на фона на китайски натиск
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.04.2023
  • Сподели:

Тайванският президент Цай Инг-уен и нейният колега от Гватемала Алехандро Джаматеи разгледаха руините на цитадела на цивилизацията на маите в джунглата, където наблюдаваха древен ритуал, преди да потвърдят отново дипломатическите връзки. Двамата се снимаха пред каменната пирамида, известна като Ел Гран Ягуар, обещавайки да поддържат силни връзки пред лицето на дипломатическата офанзива от страна на Китай, който счита Тайван като своя територия, очакваща обединението. Двамата президенти се ръкуваха за символичната официална снимка, докато гореше огън, запален по време на танцова церемония на маите.
На среща с Джаматей в петък вечерта Цай благодари за подкрепата миналата година, когато Китай проведе военни маневри близо до Тайван. Тя също така подчерта сътрудничеството с Гватемала, един от само 13-те дипломатически съюзници, които самоуправляващият се остров има в света - предимно малки нации в Карибите, Тихия океан и Латинска Америка.
Визитата на Цай, която ще я отведе и в Белиз, идва няколко дни след като съседен Хондурас скъса дипломатическите отношения с Тайпе, за да се свърже с Пекин, който отказва отношения със страните, които признават Тайван. Президентът на Хондурас Ксиомара Кастро се очаква скоро да посети Китай.
На път за вкъщи Цай ще спре в Калифорния, за да се срещне с говорителя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, среща, която накара Китай да предупреди „Вашингтон си играе с огъня".

Станете почитател на Класа