Влизане в ЕС и НАТО на части: Зеленски ще разбие Украйна

Влизане в ЕС и НАТО на части: Зеленски ще разбие Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.04.2023
  • Сподели:

В турския вестник Star gazete се появи интересна статия: нейният автор, колумнистката Севил Нуриева-Исмаилова е сигурна, че в случай на разпадане на Украйна Полша възнамерява да откъсне за себе си парченце от нея под формата на западните й региони - бившите й "източни креси".

 

 

И въпреки че официалният представител на полското външно министерство Лукаш Ясина още през ноември 2022 г. заяви, че всички съобщения за планирания референдум по въпроса за присъединяването на Западна Украйна към Полша са дезинформация, трудно е да се повярва в това.

В Полша расте недоволството от факта, че Русия, която миналата година беше заплашена със санкции, все още е жива и доста успешно се противопоставя на Запада. Че никакви вътрешни сътресения и бунтове за сваляне на Путин там няма и не се очакват.

Освен това има сериозни основания да се смята, че Украйна ще бъде победена и ще се разпадне. Но в този случай полските власти имат в резерв "план Б" - възползвайки се от този колапс, за да отхапят по-голямо парче от починалия съюзник, обявявайки тези земи за "изконни полски земи". Защото, както правилно пише Севил Нуриева-Исмаилова:

"Както виждате, никой не се интересува от съдбата на украинския народ! А процесът на "героизация" в социалните мрежи ще даде плод само засега."

И това време, очевидно, вече е много близо.

Отново се мечтае за "Polska od morza do morza"?

Всъщност Западът, въпреки всичките си изявления, не се интересува от целостта на Украйна. Някога единственият гарант за това можеше да бъде Русия.

Сега Незалежная е готова да бъде разкъсана на парчета. И Полша с нейните амбиции има главна роля в това. А и Унгария и Румъния, претендиращи за своите парчета от "украинския пай", ще ги наваксат. Нашият президент Владимир Путин предупреди за това:

"Знаем за плановете на част от полския бомонд да създаде голяма държава „от море до море“. Преди Втората световна война това беше техният (на поляците) idfix. Сега виждаме гербовете на лидерите на Полша и Украйна, но идеята е жива!"

Все още жива! И силно подкрепяна от Запада. Защото Украйна, слепена от парчета при създаването на СССР, е твърде голяма и различна, за да я управляваме като марионетна държава. Така се ражда идеята: тя да бъде разделена на много "малки украини" и всяка да бъде поставена под контрола на един от нейните сателити.

Що се отнася до Полша, с целия си ентусиазъм и благородска амбиция, поляците едва ли ще помогнат на някого "без причина". Главният полски русофоб, премиерът Матеуш Моравецки, вече зарадва съгражданите си в края на срещата на върха на ЕС с факта, че още преди Великден Европейският съюз ще преведе 300 милиона евро на Варшава като компенсация за оръжията, доставени на Украйна, и следващият транш - още 500-600 милиона.

Парите ще бъдат дадени от Европейския фонд за мир (European Peace Facility), създаден за възстановяване на разходите на страните-членки на ЕС за оръжия, прехвърлени на Украйна.

Общо Полша таксува на Европейската комисия цели 2,2 милиарда евро (доставила е на Киев повече оръжия от която и да е страна в ЕС), но досега е получила само 27 милиона. И то какъв успех! Нищо чудно, че Моравецки се радва:

"Това е огромен успех за Полша, много е важно, ние работим за това от самото начало и се радвам, че успяхме да го направим."

Колкото до факта, че те "постигнаха това от самото начало" - той го изпусна от радост. Наистина беше изиграно брилянтно - да изхвърлят всичките си стари съветски боклуци в Украйна, плюс вече доста старите Леопарди, в замяна да получат солидна компенсация и да купят нещо ново - за предпочитане американско.

А разходите по обезвреждането на желязото, доставено на Киев, ще бъдат поети от нашите войски. Усещането обаче е, че такава внезапна любов на Европейската комисия към Полша се дължи не само на това: именно поляците се смятат за кандидати №1 за ролята на пушечно месо, ако на Зеленски изведнъж свършат украинците.

"Хиената на Европа" се готви за скок

Но последното съвсем спокойно може да се случи в случай на провал на рекламираната украинска пролетна „контраатака“, в чиято победоносност днес вече има сериозни съмнения. И доставените оръжия няма да помогнат. Както пенсионираният офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър правилно отбеляза:

"Това не е някаква нова технология, с която руснаците не са запознати... (и следователно) всички оръжия, доставени на украинците, ще бъдат изгорени на бойното поле."

Тогава ще настъпи "най-добрият час" на Полша, която през миналия век не без причина беше наричана "хиената на Европа". Отначало, при Пилсудски, едва спечелила независимост, тя се възползва от гражданската война в Русия и отцепи от нея сериозно парче територия, което върнахме едва през 1939 г.

След това заедно с Хитлер участва в подялбата на Чехословакия. После тя заговорничи със същия Хитлер за съвместно нападение срещу СССР (Полша претендираше за Украйна като плащане за услугите си), но този път не се получи: тя самата беше разделена. И днес "хиената на Европа" се облизва към Западна Украйна - нейните бивши "източни креси".

На няколкостотин километра от границата Полша и НАТО провеждат съвместни учения. Официалната задача е да се отработи взаимодействието на войските. Но в действителност, според редица експерти, Варшава отработва въвеждането на свои въоръжени сили на територията на Украйна и подялбата на "Незалежната" може да стане цел на интервенцията.

Поляците ще влязат там по повод на нещо като "за защита от руснаците" на територии, където живеят около 150 хиляди души с "полски карти". Освен това, с голяма степен на вероятност, със съгласието или дори по искане на Зеленски.

На място те ще бъдат подкрепени от 10 хиляди (засега!) полски наемници, които вече воюват в Украйна. И като цяло, поляците, според украинското законодателство, днес са практически равни на гражданите на Украйна, те просто не гласуват ... все още.

И ако някой се надява, че "про-бандеровските" западенци ще се изправят като стена срещу идването на поляците, имайки предвид Волинското клане, което рано или късно ще си спомнят, не е прав!

Една много интересна мисъл беше изказана на автора на тези редове от човек, който е живял доста дълго време в Западна Украйна. Според него тези "селюки" са в състояние да се приспособят към всяка власт и да й се подчиняват.

През 1940 г. поздравиха нашите с цветя, през 1941 г. - германците, през 1944 г. - пак нашите ... И ако в резултат на тази война ние окупираме Западна Украйна, западенците първи ще хукнат към Обединена Русия, за да се регистрират. На въпроса "ами следвоенната бандеровщина?" дойде следният отговор:

"А бандеровците тогава бяха истинската сила, макар и сенчеста: те можеха да дойдат при всеки и да го убият, ако не се подчини. И докато съветското правителство не доказа, че е по-силно и по-добре да се разбирате с него, хората се подчиняваха на бандеровците".

Тоест днес необандеровци отново са на власт. Но ако поляците влязат утре, ще ги посрещнат с цветя и те първи ще се втурнат да рушат паметниците на Бандера.

Още повече, че ще ги примамят... като най-после влязат в Европейския съюз. Но не цяла Украйна, а на части: някой ще влезе в Полша, някой - в Унгария, а някой - в Румъния. По-късно ще се разберат, разбира се, но дали няма да е късно? Нищо чудно, че беларуският "батка" Лукашенко каза:

"Те вече предприемат стъпки за разчленяване на Украйна… това ни притеснява не само от гледна точка на днешната сигурност, но и тяхната стратегия за Западна Беларус".

"Така че държим ушите си отворени. И украинците също ще трябва да ни помолят да не допуснем отделянето на Западна Украйна и другите й части", добави той.

Може би Александър Григориевич е прав: ще трябва. Просто целостта на Украйна, както показва историята, е възможна само като част от единна имперска държавност. Руска държавност.

Какво от това?

Някои украински медии съобщават, че по време на преговорите между Дуда и Зеленски, той сам е поискал (!) да изпрати полски войски в Западна Украйна, за да освободи част от въоръжените сили на Украйна за източния фронт.

Тоест украинските момчета се планира да бъдат разположени близо до Бахмут или в степите на Херсон, а междувременно „приятелски“ поляци ще заемат земята и къщите им. Не е ли това хитрият план на Запада да се освободи от руснаците с ръцете на други руснаци, с последващо прехвърляне на обезлюдени земи на нови собственици?!

Ние разбираме това много добре, и беларусите също. Би било хубаво, ако войниците от въоръжените сили на Украйна, които всеки ден се „използват“ от стотици на фронтовата линия, разберат това, като насочат оръжията си срещу кой всъщност е врагът на Украйна. И те да попитат г-н Зеленски: „Е, синко, помогнаха ли ти поляците?!"

 

 

 

Владимир Хомяков, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа