Украинското настъпление започна... Но само на един фронт

Украинското настъпление започна... Но само на един фронт
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.04.2023
  • Сподели:

Предстои април... Вторият пролетен месец, който може да се превърне в повратна точка в цялата пролетна кампания. Месец на големи печалби или големи загуби. Много пъти съм писал, че Украйна със сигурност ще започне контранастъпление тази пролет. Не защото ситуацията по фронтовете благоприятства това, просто господарите изискват активни действия.

 

 

При внимателно обмисляне на обстановката посоката на главния удар вече се вижда. И пак нищо ново. Целта на Киев беше и си остава Азовско море. Унищожете на всяка цена сухопътния коридор към Крим. Именно това направление днес се напомпва с оборудване и оръжия. Именно тук се изтеглят най-добрите подразделения на Въоръжените сили на Украйна, обучени на Запад.

Може да ми възразят, но какво да кажем за Артьомовск? Има и концентрация на техника и въоръжение. Там се изпращат реорганизираните части и подразделения.

Именно там днес се намира основният „цех за производство на кайма“. Наши военни, доброволци, служители на ЧВК „мелят” украинските части с методичността на добре смазана машина.

Съгласен съм с всичко. Това, което нашите бойци правят днес в тази област, е масов героизъм. Това наистина е "борба до последно". Всеки войник или офицер, всеки боец, участващ в тези битки, вече е герой. Веднъж критикувах Евгений Пригожин за сравнението му на Артьомовск със Сталинград. Взимам си думите назад.

Артемовск днес вече не е просто селище. Това е символ на противопоставянето между доброто и злото. Нищо чудно, че Зеленски постоянно споменава този град като най-важния за Украйна днес. Точно за днес! Въпреки това, не изключвам, че в случай на успех в Артьомовск Въоръжените сили на Украйна ще се опитат да го доразвият.

Но подобно развитие на събитията е изключително съмнително. За части от Въоръжените сили на Украйна самото споменаване, че Вагнер действа срещу тях, е толкова мощен деморализиращ фактор, че самата идея за настъпление става съмнителна.

И тогава Пригожин обяви готовността си да устои докрай и да въведе в битка единици, преминали през огън, вода и медни тръби в Африка, Сирия и други места ...

Като цяло вече видяхме такава схема на действие, която Въоръжените сили на Украйна ще използват тази пролет. Един или два разсейващи удара, поне в същия Артьомовск, но основният удар е в съвсем друга посока.

Информационната атака вече е започнала

Не обърнахте внимание как поредните решения за доставка на техника и въоръжение не съответстват на материалите в медиите, в които сме убедени, че Киев няма сили за настъпление. Сигурен съм, че дори по време на публикуването на тази статия подобни материали няма да бъдат трудни за намиране. Западните танкове, оказва се, са напълно остарели модели, ПВО от Виетнамската война, липса на ракети, снаряди и т.н.

Ясно е, че за обикновен цивилен човек нюансите на стратегията не представляват голям интерес. Войната се възприема от такива хора през призмата на гледани военни филми, чрез многобройни "военни игри" и т.н.

Погледнете социалните мрежи. 70% от материалите за състоянието на нещата в района в Артьомовск, останалите 30% са видеоклипове на успешните действия на някои части, работата на доброволци и др.

Тази най-важна работа на войника по оборудване на позиции, подготовка на инженерни бариери, създаване на крепости и други линии на отбрана не е интересна. Да, няма кръв. Обичайната рутина на войната.

Нашите артилеристи са работили, техните артилеристи са работили. Нашите разузнавачи направиха успешен разузнавателен изход, техните разузнавачи бяха забелязани и отстъпиха под огъня на нашата артилерия.

Дори висшето ръководство на Украйна участва в тази операция. Вижте изявленията на Зеленски през февруари и март. На всякаква тема. Със сигурност ще намерите оплаквания за липсата на едно или друго оръжие, за липсата на определени неща, необходими на въоръжените сили на Украйна. Това става по директна заповед от САЩ.

Сигурен съм, че това ще продължи и занапред. Властта в Украйна е изцяло икономически и военно зависима от инжекции от Запада. Освен това украинското правителство работи изцяло в интерес на Съединените щати.

Това обяснява наглостта, с която той говори с европейските лидери през последните месеци. „С Тамара ходим като двойка“ – това е днес за Зеленски и Дуда, двамата основни мелези в глутницата на Вашингтон.

Възниква въпросът защо се прави всичко това? Ако не за да плаши лаиците в Русия, тогава защо? Операцията се провежда за онези, които по някакъв начин са свързани с военни структури, със специални служби, като цяло с правоохранителните органи на Русия. Включително представители на медиите, отразяващи събитията на линията на съприкосновение и в тила на руската армия.

Успокояват ни! Да, няма да има нищо, не са самоубийци. С гол гръб към добре укрепената защита на руската армия. И най-интересното е, че вече виждам плодовете на такава „успокояваща“ работа. Вижте общия тон на съобщенията в нашите медии, онлайн канали и други места.

„Ние разбиваме, шведите се огъват ...“, не толкова бързо, колкото бихме искали, но напредваме. По-точно - пълзим в позициите на Въоръжените сили на Украйна ...

Да станем за малко "хохоли" (всички претенции за такова име са към бойците от републиките на Донбас). Съвсем малко, малко повече от месец, остава до големия празник за руснаците - Деня на победата. Руснаците ще празнуват широко този ден, въпреки военните действия в Украйна. Те ще празнуват дори в окопите.

Защо не започне сериозна офанзива? Руснаците са сигурни, че украинците имат същото свято отношение към този ден като тях. „Нашите дядовци са воювали заедно и са победили нацистите заедно“... Не можете да започнете да сте активни в такъв ден. Денят на победата е прекрасен успокояващ и релаксиращ фактор за руснаците ...

Добре? Куца ли някъде логиката ми „от гледна точка на хохлите“? Няма да празнуваме Деня на победата? Няма да имаме паради, безсмъртни полкове, концерти, тържества и прочие?... Ще „забравят” ли нашите бойци от ЛБС този празник? Не. И трябва да разберем, че в такива дни се случват най-значимите събития.

Според някои данни до 200 танка вече са прехвърлени в Украйна, тоест те са на склад. Това са три пълни танкови бригади! Да, и то с подходящо усилване с леки бойни машини на пехотата и бронетранспортьори.

И доставките продължават в момента. А баржите с танкове, които завчера плаваха по Днепър към Херсон? Само това ли е или Киев не се отказа от преминаването на Днепър и настъплението по Черноморието?

Още едно наблюдение от вчера. По каналите се появиха доста видеоклипове, че украинците усвояват леки колесни танкове от Франция. Просто видео от някъде, това е всичко. Гордият французин предава колесния танк на гордите украинци. И ако си спомняте още една новина, свързана с тази програма от миналото?

Медиите съобщиха, че от началото на тази година на територията на 37-ми полигон край село Пърлявка, югозападно от Житомир, са се обучавали военнослужещи от две бригади – 77-ма аеромобилна и 82-ра десантно-щурмова.

Остава да съчетаем тези две събития. Оказва се, че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна ще заложи на използването на мобилни бронирани групи. Което напълно съответства на тактиката за провеждане на подобни операции от войските на НАТО.

И така, Украйна провежда напълно разбираема информационна операция, за да успокои нашите военни и нашето население. Нещо като "вие почти спечелихте, а ние почти загубихме, не се суете и не се страхувайте".

Много е важно еуфорията от пролетта, от предстоящите празници, да не ни превърне в отпуснати и неспособни да мислят и да се бранят тюфлеци.

Нека да обобщим

Всъщност, въпреки че информационната война никога не спира, украинската офанзива вече е започнала. Точно там, където го чакаха компетентни хора. Псевдодържавата работи в строго съответствие с инструкциите на собствениците. Такъв е делът на робите. На живот и смърт за една купа яхния. Независимо дали сте гладиатор или златар.

Не се изненадвайте, че в напълно затвореното информационно пространство на Украйна, където е напълно възможно да получите присъда затвор за снимка или дори куршум в челото, изведнъж се появиха множество видеоклипове със западни танкове, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и други оръжия започнаха да се появяват. Показателно е, че те са заснети много професионално, от гледна точка на разузнавач. Без препратка към местоположение или час.

Тези, които някога са снимали в райони с база данни, знаят много добре колко трудно е да се намери такъв ъгъл. Тези видеоклипове обаче са направени умишлено така, че да изглеждат, че са заснети от пълен аматьор на мобилния си телефон. Някакъв внезапен късмет на безразсъден ВСУ-шник или негов западен колега, на когото не му пука за всички заповеди.

По същия начин „старата песен“ за преждевременната смърт на руските ракети, снаряди и всичко, което уж изтича от въоръжените сили на Украйна, не трябва да бъде изненада.

Харесва ми логиката на украинците, когато говорят за доказателства за подобни заключения. „Е, сега започнаха да стрелят по-малко! Това означава край. Ракетите са свършили."

В същото време някак забравят, че са „свършили“ за кой ли път...

Информационната атака е една от най-важните, наред с маскировката на прехвърлянето на войски и разузнаването, задачи, изпълнявани преди началото на настъплението. Информация, състояща се от взривоопасна смес от истина и лъжа, се изтича към врага по всички възможни канали. Какво създава известна паника в щаба на врага.

Спомнете си кадрите от „Освобождението“, когато маршал Жуков заповядва артилерийски удар с огромна мощност срещу готвещите се за атака немци. Както тогава маршалът изчака началото на офанзивата, осъзнавайки, че в случай на грешка рискува живота си. И това въпреки факта, че разузнаването на фронта многократно е потвърждавало подготовката на офанзивата от врага.

При писането на този материал не си поставих за задача да напиша алгоритъм за по-нататъшното развитие на събитията. Украинският Генерален щаб, уви, както и руският, не ми представя своите карти и разработки. Всички заключения са направени по информация от открити източници и от двете страни.

Ще повторя написаното в предишната статия. Никой не спря битката. Тя се разпростира във всички области. Бъдете нащрек за информация, която ще се засили към края на този месец.

P.S.

След като приключих с този материал, с мен се свърза стар познат, който разказа интересна „история“. В Краснодарския край беше разпространено видео, за което се твърди, че има „гробище на музиканти“, което е обсъдено от жени на работа. „О, колко свои хора Русия съсипва в Украйна...“

Мнозина видяха кадри на "Вагнер" с гробовете на загиналите. Мисля, че не е необходимо да описвам такова гробище. В мрежата вероятно има публикувано „тайно гробище“. Много неравности и в средата на това "образуване на неравности" е знамето на музикантите.

Дори такъв груб фалшификат повдига много въпроси от обикновените хора. Още едно потвърждение, че информационната война не спира нито за минута... Което е груб фейк за нас, за невежите е информация от медиите. Отпечатано означава, че е вярно...

Между другото обаждането беше от една от републиките на бившия СССР. Познат на гражданин от тази република изпрати видео от Краснодарския край и едва след това то беше разпространено от агенция ОБС (една жена каза) ...

 

 

 

Александър Ставер, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа