След посещението на Гроси „ситуацията в Енергодар е тиха и спокойна“

След посещението на Гроси „ситуацията в Енергодар е тиха и спокойна“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.04.2023
  • Share:

В сряда генералният директор на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) Рафаел Гроси посети Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и инспектира прилежащата територия. Той беше разведен около съоръженията, които бяха повредени при украински обстрел. Гроси проведе срещи с генералния директор на ЗАЕЦ Олег Романенко и с Юрий Черничук, първи заместник изпълнителен директор на Експлоатационната организация на ЗАЕЦ.
Това беше второто посещение на Гроси в ядреното съоръжение за последните шест месеца. Той за първи път посети атомната централа в Запорожие на 1 септември 2022 г. След това посещение МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаване на зона за безопасност около електроцентралата, за да се предотврати бедствие на фона на военните действия. МААЕ така и не уточни откъде се обстрелва Запорожката атомна електроцентрала.
Украинската армия в момента не обстрелва Енергодар, след второто посещение на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси ситуацията е тиха и спокойна, каза за ТАСС Владимир Рогов, председател на групата на гражданското общество "Ние сме заедно с Русия".
„Ситуацията не се е променила, слава Богу, тихо и спокойно", каза той в отговор на въпрос за ситуацията в Енергодар след посещението на Гроси. По думите му през изминалата седмица са регистрирани обстрели в околностите на населените места Токмак, Молчанск, Весели и Мелитопол. „Интензитетът е среден, там обстрелът продължава", каза още Рогов.
Запорожката атомна централа, разположена в град Енергодар, е най-голямата в Европа с мощност от около 6000 MW. Тя произвеждаше една четвърт от цялата електроенергия в Украйна. През март 2022 г. съоръжението в Запорожие беше поставено под контрола на руската армия.
Оттогава украинската армия периодично бомбардира както жилищните квартали на Енергодар, така и помещенията на ядрения завод в Запорожие, използвайки дронове, тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън.

Станете почитател на Класа