Тръмп във вторник ще се яви в съда в Ню Йорк

Тръмп във вторник ще се яви в съда в Ню Йорк
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.04.2023
  • Share:

Доналд Тръмп и неговият правен екип се подготвят за безпрецедентния спектакъл на явяване във вторник пред съда на бивш президент на САЩ, изправен пред криминални обвинения. Тръмп очаква да бъде арестуван и изправен пред съда – извикан в съда, за да отговори на обвиненията – във вторник следобед в долен Манхатън и планира да пледира невинен по всички обвинения.
Адвокат, представляващ Тръмп, Джо Такопина, каза, че е разбрал от прокурорите, че бившият президент няма да бъде в белезници, когато се предаде на властите следващата седмица.
Адвокатът каза пред ABC News, че достъпът до съдебната палата ще бъде силно ограничен, докато тече обвинението, на фона на опасения за потенциални безредици около безпрецедентния арест на бивш президент на САЩ. Той прогнозира, че „властите в Ню Йорк няма да допуснат това да се превърне в цирк. Ще влезем там, ще пледираме невинен, ще започнем да подаваме на искания, което ще направим незабавно и много агресивно по отношение на правната жизнеспособност на този случай", каза Такопино.
В петък Асошиейтед прес съобщи, че обвинителният акт на Тръмп съдържа множество обвинения за фалшифициране на бизнес записи, включително поне едно престъпление, според хора, запознати с въпроса, но самото обвинение не е публикувано.
Докато правният екип на Тръмп се подготвя за спорна и потенциално продължителна съдебна битка, бившият президент продължи да атакува следователите чрез социалните медии. В един пост, критикуващ съдията, назначен за неговия случай, Тръмп обеща да обжалва всяко решение, въпреки че процесът далеч не е започнал. „Те повдигнаха това фалшиво, корумпирано и позорно обвинение срещу мен само защото заставам до американския народ и те знаят, че не мога да получа справедлив процес в Ню Йорк!" каза Тръмп. Тръмп продължи да атакува и разследването на схема за тайни пари по време на президентските избори през 2016 г.
Наследникът на Тръмп в Белия дом упорито избягва да обсъжда обвинителния акт. Джо Байдън многократно каза на репортерите „без коментар", когато беше помолен за отговора.
Новината за обвинителния акт предизвика шок около Капитолийския хълм, като републиканците се втурнаха в защита на Тръмп. Висши републиканци повториха твърденията на Тръмп за политическо преследване, а говорителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти обвини Браг, че е „нанесъл непоправими щети на нашата страна. Американският народ няма да толерира тази несправедливост и Камарата на представителите ще потърси отговорност от Алвин Браг и неговата безпрецедентна злоупотреба с власт", каза Маккарти.
Дори някои от опонентите на Тръмп на първичните президентски избори на републиканците през 2024 г. се обявиха в негова защита. Ники Хейли, бивш посланик на САЩ в ООН, обвини Брег, че се опитва да спечели политически точки, като преследва случая. „Става дума повече за отмъщение, отколкото за справедливост", каза Хейли пред Fox News.
Бившият вицепрезидент на Тръмп, Майк Пенс, който се очаква да обяви собствената си кандидатура за Белия дом през следващите месеци, нарече обвинението „безобразие" и „криминализиране на политиката в тази страна".

Станете почитател на Класа