Сунак е пътувал с частен самолет на стойност £500 000 за седмица

Сунак е пътувал с частен самолет на стойност £500 000 за седмица
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.04.2023
  • Share:

Миналата година Риши Сунак предприе пътувания с частен самолет на стойност почти 500 000 британски лири за малко повече от седмица, показват правителствени данни, което накара опозицията да твърди, че той е извън контакт и не може да ръководи екологичните въпроси.
Документ на кабинета на премиера, описващ задграничните пътувания на министър-председателя през третото тримесечие на 2022 г., показва, че обитателят на Даунинг стрийт № 10 е похарчил малко под £108 000 за пътуване с частен самолет до и от срещата на върха Cop27 в Египет, като е долетял на 6 ноември и се е върнал на следващия ден.
Седмица по-късно той заминава за срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, завръщайки се на 17 ноември, двупосочно пътуване, което струва повече от £340 000.
През декември еднодневно пътуване до Латвия и Естония за посещение на войските струва повече от £62 000. Периодът обхваща и официално задгранично пътуване по време на краткия мандат на Лиз Тръс, по време на което тя взема частен самолет до и от среща в Прага, което струва почти £40 000.
Даунинг стрийт понякога достъп до самолет Вояджър на RAF (Кралските въздушни сили), самолет със зареждане във въздуха, чийто интериор е оборудван за превоз на пътници. А всички изброени полети включват Airbus A-321, управляван от чартърния превозвач Titan Airways от името на правителството на Обединеното кралство. Самолетът е изрисуван със съюзното знаме на опашката и е де факто еквивалент на официалния самолет, използван от други световни лидери.
Вера Хобхаус, говорител на либералдемократите за енергетиката и климата, каза: „Това е шокиращо прахосване на парите на данъкоплатците във време, когато хората се борят да плащат сметките си. За пореден път това консервативно правителство е напълно безпомощно. Правителството може да се преструва, че го е грижа за по-зелено бъдеще с техния така наречен „зелен ден", но реалността е, че те нарушават собствените си обещания."
Документът за разходите на кабинета показва още близо £20 000, изразходвани за други разходи за министър-председателите, включително настаняване, храна и визи. Това не включва разходите за служителите, които също са пътували. Делегациите варираха по размер от 19-те, които придружиха Трус до Прага, до 35-те, които се присъединиха към Сунак в Бали. Някои министър-председателски полети, например тези до и от Бали, превозват и членове на пътуващата британска преса, които си плащат за полетите. Говорител на Даунинг стрийт защити направените полети: „Ролята на министър-председателя включва провеждането на жизненоважни срещи със световните лидери по време на двустранни посещения и срещи на върха за обсъждане на въпроси от международно значение – включително сигурност, отбрана и търговия."

Станете почитател на Класа