„Илън Мъск е нарушил закона със заплахата за опциите за акции на работниците в Tesla“

„Илън Мъск е нарушил закона със заплахата за опциите за акции на работниците в Tesla“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.04.2023
  • Share:

Апелативен съд в САЩ постанови, че Илън Мъск е нарушил федералния трудов закон, като е написал в Туитър, че служителите на Tesla ще загубят опции за акции, ако се присъединят към синдикат. Базираният в Ню Орлиънс 5-ти окръжен апелативен съд на САЩ потвърди решение на NLRB - Националния съвет по трудови отношения на САЩ, в което се казва, че туитът от 2018 г. представлява незаконна заплаха, която може да обезсърчи синдикалното обединяване, и нареди на Мъск да го изтрие.
„Съществени доказателства подкрепят заключението на NLRB, че туитът е подразбираща се заплаха за прекратяване на опциите за акции като отмъщение за синдикализирането", пише панелът.
На фона на кампания за организиране на завода на Tesla във Фримонт, Калифорния, от профсъюза на Обединените автомобилни работници (UAW), Мъск написа в Туитър: „Нищо не спира екипа на Tesla в нашия автомобилен завод да гласува за профсъюз. Но защо да плащаме профсъюзни вноски и да се отказваме от опциите за акции за нищо?"
Президентът на UAW, Шон Фейн, аплодира решението и каза „То също подчертава нарушението на трудовото законодателство в САЩ. Ето една компания, която очевидно е нарушила закона и все пак са минали няколко години преди тези работници да постигнат малко справедливост".
Бордът по труда в отделен случай през 2022 г. заяви, че Tesla е нарушила трудовото законодателство, като е забранила на работниците във Фримонтския завод да носят ризи, подкрепящи синдикалната кампания. Компанията обжалва това решение.
Tesla не е отговори още на искането за коментар.

Станете почитател на Класа