Киево-Печерската лавра може да бъде щурмувана

Киево-Печерската лавра може да бъде щурмувана
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.04.2023
  • Share:

Украинските сили на реда могат да се опитат да щурмуват Киево-Печерската лавра в ранните часове на събота или през уикенда, каза Владимир Рогов, председател на движението „Ние сме заедно с Русия".
„Без съмнение ще има опити за щурм на лаврата или през нощта, или през уикенда. Те официално декларираха, че ще дойдат да изгонят монасите в понеделник или всъщност да я превземат, но е много вероятно през уикенда хората вниманието да отслабне и те (силите на реда) да нахлуят, така че никой не трябва да намалява бдителността си", каза той.
Рогов подчерта, че забележките на Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент, за „физически чистки" на духовенството на Украинската православна църква (УПЦ) попадат под ударите дори на членовете на Наказателния кодекс на Украйна.
По-рано в петък настоятелят на Киево-Печерската лавра митрополит Павел заяви, че тече подготовка за атака срещу манастира, като според него това може да се случи след 17:00 часа. Митрополитът е помолил вярващите за молитви и служителите на реда за защита.
Киево-Печерската лавра е един от първите манастири в Русия и най-старият манастир на територията на съвременна Украйна. На 10 март дирекцията на историко-културния резерват Киево-Печерска лавра обяви прекратяването на безсрочния договор за наем със Свето-Успенската Киево-Печерска лавра на УПЦ и нареди на монасите да освободят помещенията до 29 март. Митрополит Павел, настоятелят на манастира, определи тези действия като незаконни и каза, че монасите са отказали да напуснат манастира.
Сутринта на 29 март дирекцията на резервата предупреди, че свещениците и монасите на УПЦ ще трябва да напуснат манастира до 23:59 часа. Духовенството на Киево-Печерската лавра заведе дело в украински съд, за да защити правото си върху манастира.

Станете почитател на Класа