Андрю Тейт вече е под домашен арест в Румъния

Андрю Тейт вече е под домашен арест в Румъния
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.04.2023
  • Share:

Андрю Тейт, противоречивият инфлуенсър в социалните медии, който прекара три месеца в румънски затвор по подозрение в организирана престъпност и трафик на хора, спечели обжалване заедно с брат си да бъде преместен от постоянен арест в домашен арест. Апелативният съд в Букурещ се произнесе в полза жалба, която оспори решението на съдия от миналата седмица да удължи ареста му за четвърти път с 30 дни.
36-годишният Тейт, британско-американски гражданин, който има 5,4 милиона последователи в Twitter, първоначално беше задържан през декември в Букурещ заедно с брат си Тристан и две румънки, Нагел Джорджиана Мануела и Раду Александра Луана. Те отхвърлят всички обвинения. И четиримата останат под домашен арест до 29 април, каза Рамона Бола, говорител на румънската агенция за борба с организираната престъпност DIICOT. Никой от четиримата все още не е официално обвинен.
Директорът по комуникациите на Tейт, Матея Петреску, каза пред Sky News: „Те не представляват риск за бягство и за обществената безопасност, затова властите решиха да ги освободят под домашен арест".
На бившия професионален кикбоксьор и самопровъзгласил се женомразец, който живее в Румъния от 2017 г., е забранено да има акаунт в Instagram, Facebook и YouTube, заради нарушаване на на правилата за реч на омразата. Той беше спрян от Twitter през 2017 г., но беше допуснат през ноември 2022 г. Той многократно е заявявал, че румънските прокурори нямат доказателства и твърди, че техният случай е политическа конспирация.
DIICOT заяви в изявление след арестите през декември, че е идентифицирал „шест жертви в случая с трафик на хора, за които се твърди, че са били подложени на „актове на физическо насилие и психическа принуда и сексуално експлоатирани" от членове на предполагаемата престъпна група.
Агенцията каза, че жертвите са били примамвани с претенция за любов и по-късно сплашвани, поставяни под наблюдение и подложени на други тактики за контрол, докато са били принуждавани да участват в порнографски действия за финансовата изгода на престъпната група.
През януари румънските власти заявиха, че са иззели стоки и пари на стойност почти £3,25 милиона от комплекса на инфлуенсъра, включително флот луксозни автомобили.

Станете почитател на Класа