Times твърди, че стратегията на САЩ за Украйна може да стане по-твърда

Times твърди, че стратегията на САЩ за Украйна може да стане по-твърда
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.03.2023
  • Сподели:

Британският вестник Times твърди, че стратегията на САЩ за Украйна може да стане по-твърда

 


Times твърди, че стратегията на САЩ за Украйна може да стане по-твърда

 

Британският вестник The Times, цитирайки неназован американски чиновник, твърди, че Съединените щати могат да затегнат стратегията си в украинския конфликт, Вашингтон уж иска Украйна да си върне „загубените територии“.

„Сега тази стратегия изглежда по-твърда“, се казва в съобщение на изданието.

Както отбелязва американският чиновник, цитиран от изданието, САЩ искат Украйна да «победи» и да си върне загубените територии. Официалният представител също така отбелязва, че Русия не възнамерява да върне новите региони «в близко бъдеще». Както посочва изданието, в това може и да се заключава стратегията на САЩ в конфликта в Украйна.

По-рано Пентагонът заяви, че обемът на военната помощ на САЩ за Украйна от началото на настоящата администрация, оглавявана от президента Джо Байдън, е надхвърлил 33 милиарда долара. В същото време от началото на руската специална военна операция на 24 февруари 2022 г. Вашингтон е отпуснал на Киев над $32,5 млрд.

Според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин Съединените щати са предоставили на Украйна 1600 системи Stinger, повече от 8500 Javelin, 232 гаубици и повече от 2 милиона броя боеприпаси, 38 системи HIMARS, батарея за противовъздушна отбрана Patriot, осем системи NASAMS, 109 бойни машини на пехотата Bradley, 31 танка Abrams и 90 бойни машини Stryker.

През февруари президентът на САЩ Джо Байдън заяви във Варшава, че нито САЩ, нито Европа се стремят да потиснат или унищожат Русия.

Русия провежда специална военна операция в Украйна от 24 февруари 2022 г. Руският президент Владимир Путин назова задачата й — „защита на хората, които са били подложени на издевателство и геноцид от киевския режим в продължение на осем години“. Според президента на РФ крайната цел на операцията е освобождаването на Донбас и създаването на условия, гарантиращи сигурността на Русия.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа