RFI: Австрия не бърза напълно да скъса икономическите връзки с Русия

RFI: Австрия не бърза напълно да скъса икономическите връзки с Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.03.2023
  • Сподели:

Въпреки украинския конфликт и антируските санкции, Австрия, която не е членка на НАТО, прави „всичко възможно да не прекъсне търговските връзки с Русия“, това заяви Герхард Мангот, професор в университета в Инсбрук и специалист по Русия, пред френския уебсайт RFI. Значителен дял от газовите запаси на тази европейска страна са руски доставки, а австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) получава повече от половината от печалбата си от филиала в Русия.

 


RFI: Австрия не бърза напълно да скъса икономическите връзки с Русия

 

От началото на руската специална военна операция в Украйна Австрия зае ясна позиция, пише RFI: въпреки неутралния си военен статут на страна извън НАТО, тя подкрепя Украйна политически и хуманитарно. В същото време по икономически въпроси ситуацията за Виена е по-двусмислена: година по-късно страната продължава да поддържа тесни контакти с Русия, основната причина за които е руският газ.

Преди украинския конфликт Австрия внасяше 80% от газовите си запаси от Русия, след това тази цифра логично намаля, но през декември 2022 г. покупките отново достигнаха високи нива и възлизаха на 71% от общите запаси. Въпреки че делът на руския газ спадна до 47% през януари 2023 г., предишният показател доказва, че страната не се е освободила достатъчно от него, посочва изданието.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа