НАТО и ЕС резервирани към китайското предложение за прекратяване на конфликта в Украйна

НАТО и ЕС резервирани към китайското предложение за прекратяване на конфликта в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.02.2023
  • Share:

Урсула фон дер Лайен заяви, че Китай не е изложил цялостен план за мир, а само набор от принципи, които "трябва да бъдат тълкувани на фона на факта, че Пекин вече избра страна, като подписа споразумение за безгранична дружба точно преди инвазията

 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес реагира резервирано на предложението на Китай за прекратяване на конфликта в Украйна, като заяви, че на Пекин не може да се има особено доверие в качеството на посредник, предадоха Ройтерс.

"На Китай не може да се има особено доверие, тъй като той така и не осъди незаконното нахлуване в Украйна", каза Столтенберг пред репортери в естонската столица Талин.

"Потвърждаваме неизменната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се допълва в изявлението.

НАТО посочва, че "Русия носи цялата отговорност за тази война, която е крещящо нарушение на международното право и на Устава на ООН".

"Русия трябва незабавно да спре тази война и да изтегли всичките си военни сили от Украйна", се добавя в изявлението.

"Не може да има безнаказаност за руските военни престъпления и други жестокости. На всички замесени трябва да бъде потърсена отговорност за накърняването и нарушенията на човешките права и международното хуманитарно право, по-специално срещу украинското цивилно население, включително за депортациите на деца и свързано с конфликта сексуално насилие", се казва в изявлението.

"Що се отнася до предложените от Китай принципи. Преди всичко нямаме голямо доверие на Китай, тъй като той не успя да осъди руската инвазия. И те подписаха споразумение за безгранично приятелство с Русия преди началото на инвазията", каза Столтенберг.

Освен това генералният секретар обърна внимание на факта, че Пекин е подписал споразумение с руския президент Владимир Путин броени дни преди руските сили да нахлуят на украинска територия.

Столтенберг е в Талин, където се присъедини към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за честванията по случай дена на независимостта на Естония.

Скептицизъм по отношение на китайското предложение изрази и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя заяви, че Китай не е изложил цялостен план за мир в Украйна, а само набор от принципи, които "трябва да бъдат тълкувани на фона на факта, че Китай вече избра страна, като например подписа споразумение за безгранична дружба точно преди нахлуването".

"Ще разучим тези принципи, разбира се, но ще направим това, като имаме наум този фон", изтъкна Фон дер Лайен.

В позицията на НАТО се посочва още, че "пактът е по-силен и по-единен от всякога... Значително укрепва потенциала си за сдържане и отбранителния капацитет, и остава готов да защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците".

"Приветстваме избора на Финландия и Швеция да станат членки на НАТО... Ще продължим да укрепваме партньорството си с Украйна", казват от алианса. Финландия и Швеция "се солидаризират с това изявление", пише на сайта на НАТО.

"Усилията на Русия да пречупи решимостта на смелия народ на Украйна се провалят", обобщава изявлението.

"Поканих украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс", допълни Столтенберг и изрази надежда, че украинският лидер ще може да присъства на срещата лично.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа