НАТО изучава потенциален театър на военни действия близо до границите на Беларус — Коротченко

НАТО изучава потенциален театър на военни действия близо до границите на Беларус — Коротченко
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.02.2023
  • Share:

Активността на военните сили на Северноатлантическия алианс в близост до беларуските граници свидетелства за изучаването от страна на блока на потенциална военна арена. Това заяви главният редактор на сп. «Национална отбрана», военният анализатор Игор Коротченко.

 

Западът се готви за опит за реализиране на силов сценарий за завземане на властта в беларуската държава, не изключи той.

„Знаем, че Комитетът за държавна сигурност на Беларус има много висока професионална квалификация, всички признават това. Доколкото разбрах, в редица европейски държави има добри агентски позиции. Информацията, която се получава, е не само надеждна, но обективно позволява да се разбере текущата ситуация и да се предвидят различни сценарии за нейното развитие. Всъщност има доказателства, че съответните части от бойци се обучават измежду гражданите на Беларус, които са напуснали страната и са се установили някъде на Запад. Те са изключително негативно настроени към собствената си страна и нейната политическа система.

Въпреки че представляват реална заплаха, подобни групировки са само спомагателен компонент в мащабните планове на западните структури, отбелязва експертът.


НАТО изучава потенциален театър на военни действия близо до границите на Беларус - Коротченко

 

 

„Ако се стигне до военни действия, на първия етап ще участват преди всичко силите за специални операции на НАТО. В Полша този компонент е много развит. Както, между другото, в Литва. Днес на територията на балтийските страни са дислоцирани редица части от специални сили на някои западни държави. Особено САЩ и Великобритания. Ясно е, че там не изучават околната природа, а потенциалния театър на военни действия. Те се адаптират, установяват комуникационни системи, боен контрол “,съобщи военния анализатор.

Минск заявява за продължаващото нарастване на ескалацията на границата, отбелязвайки, че украинските бойци минират граничните райони и вече са взривили всички пропускателни пунктове, водещи към беларуската държава. Киев ще «попадне» на твърд отговор в случай на най-малък опит за организиране на каквато и да е провокация срещу Беларус, заяви Държавният граничен комитет на републиката. За първи път в историята беларуските граничари се сблъскаха с необходимостта да поемат под засилена охрана границите, от съседната страна на които избухна ожесточена военна конфронтация, „където оръжията и въоръжените сили са в граничната зона“. Според оценките на беларуската страна въоръжените сили на Украйна вече са успели да натъпчат цялата гранична територия с мини: граничните служби на Киевския режим , според него, са преместени в тила, а границата самата е наводнена със сили за теротбрана и украински военни формирования. Има данни, че Киевския режим е разположил до 15 000 бойци в граничната зона, като активно изгражда пътни блокади и укрепва огневи позиции.
Продължаваме да следим развитието на обстановката и да ви информираме, очаквайте подробности.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа