Светът се променя пред очите ни. Посланието на Путин - 2023. Пряко предаване

Светът се променя пред очите ни. Посланието на Путин - 2023. Пряко предаване
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.02.2023
  • Share:

Руският президент Владимир Путин отправя традиционното си годишно послание към двете камари на парламента - Държавната дума и Съвета на федерацията. В продължение на вече час и половина държавният глава излага ключови акценти от всички сфери на управление, както и случващото се с войната в Украйна.

 

 

Посрещнат с аплодисменти, Путин започна речта си с препратка към историческите събития.

"Те ще определят бъдещето на нашата страна, всеки от нас е обвързан с огромна отговорност", заяви руският държавен глава.

 

По думите му Русия е била изправена пред заплаха и омраза заради "нацисткия режим на Киев".

"През 30-те години на миналия век Западът практически откри пътя на нацистите в Германия към властта, а днес направиха "анти-Русия" в Украйна и всичко това с една цел - да откъснат територия от нашата държава", коментира Путин.

 

"Ние защитаваме не само нашите интереси, но и позицията, че не може да има деление в света на "цивилизовани страни" и всички останали. Русия е против подобно разделение. Москва направи всичко възможно, за да реши световните проблеми. Бяхме търпеливи. Но зад гърба ни подготвяха друг сценарий. Искам да повторя - те започнаха войната и ние  използваме сила, за да я спрем", подчерта още президентът на РФ. 

Той беше категоричен, че Русия защитава своите граждани и домовете им.

 

"В резултат на американски военни кампании са загинали около 1 милион души, а над 30 милиона са бежанци. Това никой в света няма да го забрави", добави Путин и заяви, че Западът използва Украйна като таран и полигон срещу Русия.

 

Русият президент твърди в речта си, че "Донбас и Украйна са се превърнали в тотална лъжа" на Запада, който се е оттеглил от фундаменталните споразумения и се опитва да разшири НАТО като "покрива Русия с чадър".

 

"Невъзможно е да бъде победена Русия на бойното поле, затова се извършват все по-агресивни информационни атаки. Постоянно лъжат, не спират атаките срещу нашата култура, срещу Руската православна църква", отбеляза още държавният глава и подчерта, че "Западът планира да превърне конфликта в Украйна в глобален".

"Ние никога няма да станем като Киев и западните държави, няма да разчистваме сметки с онези, които направиха крачка встрани и се оттеглиха от родината си. Нека това остане на тяхната съвест. Основното е, че гражданите им дадоха морална оценка. Гордеем се, че нашият многонационален народ зае принципна позиция и подкрепи нашите действия в защита на Донбас", каза Путин и продължи:

 

"За хората никой не помисли, превърнаха ги в "консуматив". Тъжно, но факт. И отговорността е на Киев и Запада".

 

"Сега отново сме заедно, което означава, че сме още по-силни. И ще направим всичко, за да се върне дългоочакваният мир по нашите земи. Нашите герои се борят за това, за своите предци, за бъдещето на децата и внуците , за обединението на нашия народ", категоричен беше руският президент, обявявайки минута мълчание. Той заяви, че се прекланя пред семействата на войниците и техните съпруги, а думите му бяха аплодирани от публиката.

 

 

"Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за ескалацията, за нарастването на броя на жертвите лежи изцяло върху западния елит и върху днешния киевски режим, за който украинският народ всъщност е чужд", каза Путин.

 

Западните страни са похарчили според него "над 150 милиарда долара за помагачество и въоръжаване на киевския режим". За сравнение, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, през 2020-2021 г. страните от Г-7 са отпуснали като помощ за най-бедните държави около 60 милиарда долара. При това срещу определени искания за покорност от страна на получателите, заяви президентът на Русия.

 

"Ние бяхме отворени, искрено готови за конструктивен диалог със Запада. Казвахме, настоявахме, че и Европа, и целият свят имат нужда от неделима, равна за всички държави система за сигурност, и дълги години предлагахме на партньорите си да обсъдим заедно тази идея и да работим за осъществяването ѝ", каза той. Държавният глава подчерта, че в отговор Русия е "получила неясна или лицемерна реакция".

 

"Но имаше и конкретни действия - разширяването на НАТО към нашите граници, създаването на нови позиционни райони за противоракетна отбрана в Европа и Азия", добави той. Никоя държава няма толкова много военни бази в чужбина като Съединените щати - "искам да подчертая това: стотици бази по целия свят, цялата планета е набучена (с тях), стига да погледнеш картата", заяви Владимир Путин.

 

Според Путин всяко семейство трябва да бъде заобиколено от грижи и уважение, "техните нужди трябва да бъдат задоволени без бюрокрация". За тази цел Путин предложи създаването на специален фонд, който да предоставя цялостна целева подкрепа в подобни ситуации.

 

Той обяви, че семействата на всички загинали и ветерани ще могат да се възползват от услугите на социален работник.

 

Трябва да се повиши нивото във всички подразделения на руската армия, подчерта още руският държавен глава.

"Санкциите срещу Русия целяха да накарат нашите граждани да страдат. Но това не се случи. Икономическите власти успяха да съхранят устойчива икономиката на страната ни, не допуснаха дефицит и крах на финансовата система", допълни Владимир Путин.

 

Относно икономиката руският държавен глава заяви още, че иска да изгради безопасна система за международни плащания, която ще намали зависимостта от Запада: "Не трябва да повтаряме грешки и не трябва да унищожаваме икономиката си".

 

"Тези, които тръгнаха по пътя на предателството към Русия, ще бъдат подведени под отговорност, но ние няма да организираме "лов на вещици", каза още президентът и продължи:

 

"Който тръгне по пътя на прякото предателство, извърши терористични и други престъпления срещу сигурността на нашето общество, териториалната цялост на страната, ще носи отговорност по закон", каза Путин.

 

 

Президентът на РФ обяви още, че планира да засили икономическите връзки. Заговори за разширяване на магистралите от Москва до Казан и с Монголия и Китай, за да се увеличат връзките на Русия с Източна Азия.

 

"Изборите за местни и регионални власти, както и изборите за президент ще се проведат в строго съответствие със закона, при спазване на всички демократични процедури", увери Путин.

 

"Длъжни сме да съхраним Русия за нашите деца и да им я предадем. Ще разчитаме на нашия съзидателен потенциал и нашите ценности", добави руският държавен глава.

 

"Важно е да се създадат допълнителни условия за гражданите да инвестират пари вътре в страната", подчерта още Путин.

 

Докато говореше за екологията, президентът рязко подхвана темата за НАТО и за Договора за съкращаването на стратегическите настъпателни въоръжения между Русия и САЩ.

 

"Самият Запад започна да зачерква наследството и от Ялта, и от Потсдам, да демонтира системите за сигурност и контрол на въоръженията", добави президентът. "Русия спира участието си в Договора за стратегически и нападателни оръжия. Не излиза, просто спира".

 

По думите му Министерството на отбраната и Росатом трябва да осигурят готовност за изпитване на ядрено оръжие.

 

Москва няма да бъде първата, която ще направи това, но "никой не трябва да си прави илюзии, че глобалният паритет може да бъде разрушен", категоричен беше Путин и добави:

 

"Разбира се, ситуацията в света се промени от 1945 г. насам, формират се нови центрове на влияние, но е недопустимо, че Съединените щати започнаха да прекрояват световния ред само за себе си".

 

Вниманието към речта на Путин е особено засилено, тъй като се очаква той да даде информация за хода на войната в Украйна, която от своя страна има значение за случващото се в международен план.

 

"Всички очакват посланието с надеждата да чуят оценката на ставащото, на специалната военна операция, на международната ситуация и виждането на президента как се справяме с това и как ще се развиваме по-нататък", обясни по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

В изложбения комплекс "Гостиный двор" в центъра на Москва присъстват участници в бойните действия в Украйна, както и ръководителите на така наречените нови територии или частично анексираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

 

Очаква се малко по-късно от Полша реч да произнесе и президентът на САЩ Джо Байдън, който също ще коментира войната в Украйна.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа