100 депутати от торите може да се разбунтуват против Сунак

100 депутати от торите може да се разбунтуват против Сунак
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.02.2023
  • Share:

Риши Сунак беше предупреден, че повече от 100 депутати от торите може да се разбунтуват срещу сделката с ЕС, която да помогне за излизане от задънената улица след Брекзит по Северна Ирландия. Опасността идва от Борис Джонсън, който започна голяма кампания, призовавайки го да заеме по-твърда линия с Брюксел.
Натискът върху министър-председателя расте, като правителствени източници казаха, че напрегнатите разговори на Даунинг стрийт през уикенда относно преразглеждането на протокола за Северна Ирландия все още не са довели до пробив. Те предупредиха, че очакваният график за споразумението, обявяване в понеделник и гласуване в Камарата на общините във вторник, има риск да бъде пропуснат. Вътрешен човек каза: „Готови сме да тръгнем, но нервността относно опозицията от страна на Демократическата юнионистка партия (DUP) и задните скамейки на членове на торите е виновна за задържането".
Вицепремиерът на Ирландия Майкъл Мартин е летял за Брюксел в неделя вечерта за среща с вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович, според съобщения на ирландската телевизия RTE. Той трябваше да бъде в Европейската комисия за среща на Съвета по външни работи преди първата годишнина от руската инвазия в Украйна.
В неделя имаше бурна реакция заради изтичането на подробности относно отстъпките, за които се твърди, че са били направени от Обединеното кралство, и искането на Брюксел Сунак да отхвърли противоречивия законопроект, предназначен да разруши едностранно някои споразумения за Брекзит в Северна Ирландия.
В първото изявление на Джонсън относно Брекзит, откакто той напусна поста, той е казал, че смята, че „би било голяма грешка" да се откаже законодателството и намекнал, че то трябва да се запази като лост над ЕС.
Джеймс Дъдридж, бивш министър за Брекзит и близък съюзник на бившия премиер, каза, че разговорите за запазване на ролята на Европейския съд също ще бъдат „клин" за осъществяването на Брекзит. „Няма да са само така наречените „спартанци", каза той пред Sky News, имайки предвид прякора, даден на няколкото дузини твърди пуристи. „Ще има голям брой привърженици на Брекзит, вероятно мнозинството от парламентарната партия и потенциално ще достигне до тризначни цифри."
Няма официално изискване за провеждане на гласуване, но Даунинг стрийт обмисля провеждането му, предвид опасенията, че в крайна сметка може да се окажат принудени да го направят - и ще спечелят поради ангажимента на лейбъристите да подкрепят сделката.
Часове след намесата на Джонсън други тори бързо застанаха на негова страна. Дейвид Фрост, бившият главен преговарящ на Обединеното кралство за Брекзит, подчерта, че „няма краен срок" за преговори за преразглеждане на протокола. Той каза, че „Сунак трябва да продължи със законопроекта за протокола, така че нашите преговарящи да са във възможно най-силната позиция".
Саймън Кларк, бивш секретар за повишаване на нивото, даде сигнал, че „няма да подкрепи нищо, което държи Северна Ирландия подчинена на законодателството на ЕС или в единния пазар и законопроектът за протокола остава чисто решение, за да се гарантира, че всички части на нашата страна са третирани еднакво".
Въпреки широко разпространеното раздразнение от намесата на Джонсън сред критиците му в партията, Пени Мордаунт, лидерът на Камарата на общините, твърди, че тя „не е напълно безполезна". Тя каза, че „Борис е Борис и е полезно да се напомни на ЕС за противоречивия законопроект за протокола. И двете страни на преговорите казаха, че все още не сме стигнали".
Някои тори искат Сунак да спре законодателството. Робърт Бъкланд, бивш министър на правосъдието, каза пред Guardian, че е имало „тесен подкрепящ правен аргумент" за законопроекта, когато той преминаваше през парламента миналата година. Но той добави: „Сега, когато преговорите са реални и напредват, мисля, че ситуацията се е променила значително. Законът е мъртва буква".
Джордж Озбърн, бивш канцлер, каза, че „Джонсън се интересува единствено от това да стане отново министър-председател. Той иска да свали Сунак и ще използва всеки инструмент, за да го направи. Ако преговорите в Северна Ирландия са този инструмент, той ще го вдигне и ще удари Сунак по главата с него."
DUP запази мълчание след срещата си със Сунак в Белфаст в петък, след което нейният лидер предупреди, че „предложеният план в момента не отговаря на това, което би било приемливо".

Станете почитател на Класа