„Северна Корея може да се справи с всяка военна ядрена заплаха на САЩ“

„Северна Корея може да се справи с всяка военна ядрена заплаха на САЩ“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.02.2023
  • Share:

„Военно-политическата ситуация на Корейския полуостров и в региона като цяло достигна своя пик заради действията от страна на Съединените щати и техните съюзници. Въпреки това, Северна Корея е в състояние да се справи с всякакви военни заплахи и сценарии на САЩ с използването на нейните ядрени оръжия", каза говорител на севернокорейското външно министерство в изявление.
Според изявлението на севернокорейското външно министерство, Пхенян ще прибегне до "най-сурова мярка в отговор на всеки военен опит на САЩ, ръководен от принципа ядрено оръжие за ядрено оръжие и тотална конфронтация за тотална конфронтация".
Южнокорейската информационна агенция Yonhap цитира изявлението на севернокорейското външно министерство, в което се казва: „Това е ярък израз на опасния сценарий на САЩ, който ще доведе до превръщането на Корейския полуостров в огромен боен арсенал и по-критична военна зона. Ако САЩ продължат да въвеждат стратегически активи на Корейския полуостров и околностите му, КНДР ще изясни своите възпиращи дейности непременно според техния характер".
Изявлението идва след посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин в Южна Корея, където той заяви, че Вашингтон се е ангажирал да използва конвенционални и ядрени възпиращи средства за защита на Южна Корея. Според съвместно изявление на началниците на отбраната на двете страни, „те се ангажират да разширят и укрепят допълнително нивото и мащаба на тазгодишните комбинирани учения и обучение".
Говорейки на съвместна пресконференция с южнокорейския министър на националната отбрана Лий Йонг-суп по-рано тази седмица, Остин отбеляза, че 28 500 американски войници са разположени в Южна Корея, съставлявайки един от най-големите американски отвъдморски контингенти. Двете страни постигнаха голям напредък в засилването на сътрудничеството през последната година, каза шефът на Пентагона, добавяйки, че САЩ и Южна Корея са засилили ответните мерки на фона на заплахи от Северна Корея.

Станете почитател на Класа