Иран извика украинския шарже д'афер заради коментар на Подоляк за атака с дронове срещу военен завод

Иран извика украинския шарже д'афер заради коментар на Подоляк за атака с дронове срещу военен завод
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.01.2023
  • Share:

Иран потвърди, че изпраща дронове на Русия, но каза, че са били изпратени преди инвазията на Москва в Украйна миналата година. Москва отрича силите ѝ да използват ирански дронове

 

 

Иран извика днес украинския шарже д'афер в Техеран заради коментарите на страната му за атака с дронове срещу военен завод в централната иранска провинция Исфахан, предаде Ройтерс, като се позова на иранската информационна агенция Тасним.

Украйна обвинява Иран, че доставя стотици дронове на Русия, за да атакува граждански обекти в украински градове, които се намират далеч от фронта. Висш съветник на президента Володимир Зеленски свърза инцидента пряко с войната в Украйна.

"Взривна нощ в Иран", написа Михайло Подоляк вчера в "Туитър", и допълни: "Предупредихме ви".

Американски представител каза за Ройтерс, че зад нападението изглежда стои Израел.

Иран потвърди, че изпраща дронове на Русия, но каза, че са били изпратени преди инвазията на Москва в Украйна миналата година.

Москва отрича силите ѝ да използват ирански дронове в Украйна, въпреки че много от тях са свалени там.

Русия осъди атаката и предупреди, че това са "провокативни действия", които може да доведат до ескалация на и без друго напрегнатата ситуация.

"Подобни разрушителни действия може да имат непредвидими последици за мира и стабилността в Близкия изток", каза руското външно министерство.

Скандалният туит

Късно снощи Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, се подигра в Tуитър вчера на Иран след очевидно нанеслата щети атака с дрон срещу оръжеен обект в Исфахан, като заяви, че "Украйна ви е предупредила", съобщи „Джерусалем пост“.

Като доказателство за това очевидно предупреждение, Подоляк включи в украинската версия на туита си - но не и в английската - скрийншот на туит, направен на 24 декември 2022 г., посочва изданието.

Въпросният туит гласи следното:

"Иран, който планира да увеличи доставките на ракети и дронове за Русия, грубо унижава институциите на международните санкции. Важно е да се откажем от неработещите санкции, невалидната концепция за резолюциите на ООН, да преминем към по-разрушителни инструменти - ликвидиране на заводи, арест на доставчици."

Изглежда, че намекът е, че Украйна е предупредила, че някой ще се опита да унищожи заводите и другите оръжейни съоръжения в Иран, допълва „Джерусалем пост“.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа