Реколтите от пшеница и царевица в Украйна отново се свиват

Реколтите от пшеница и царевица в Украйна отново се свиват
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.01.2023
  • Share:

Производството на царевица и пшеница в Украйна се очаква да спадне за втора година през 2023 г., като прогнозите са царевицата да не надхвърли 18 милиона тона, а пшеницата - 16 милиона тона, тъй като фермерите намаляват посевите поради войната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на група от зърнения сектор, пише БТА.

 

 

Тези прогнози за са най-добрият сценарий и спадът в производството може да е по-рязък в зависимост от времето и финансовите затруднения на фермите, каза ръководителят на Украинската асоциация по зърното (UGA) Микола Горбачов пред Ройтерс в кулоарите на Парижката конференция за зърното на "Аргус медия" (Argus Media).

По думите му заради прекъсването на износа след нападението на Русия миналата година е оставило много фермери да произвеждат на загуба. "За тях стана нерентабилно да произвеждат зърно и затова намаляват засадените площи", допълни Горбачов.

Като цяло, производството на зърнени и маслодайни култури в Украйна може да намалее до около 50 милиона тона от около 67 милиона през 2022 г. и около 106 милиона през 2021 г., според оценките на Украинската асоциация по зърното.

Украйна е успяла да изнесе около 30 милиона тона зърнени и маслодайни семена досега през сезон 2022/23, използвайки черноморския зърнен коридор, договорен с Русия, както и алтернативни маршрути през страни от Европейския съюз. Но изоставането в черноморския коридор и по-малко ефективната логистика на алтернативните маршрути създават високи разходи, които удрят цените на пазара, обясни Горбачов, като обвини Русия за забавянето на инспекциите на корабите в коридора.

Той посочи, че царевицата е особено засегната от финансови ограничения, тъй като е относително скъпа за отглеждане, сушене и транспортиране, към което се добавя и фактът, че около 10 процента от реколтата през 2022 г. е останала неприбрана, тъй като фермерите чакат някои полета да изсъхнат.

Министърът на земеделието на Украйна каза миналия месец, че производството на царевица през 2022 г. може да спадне до 22-23 милиона тона от 41,9 милиона през 2021 г.

Смята се, че производството на пшеница е спаднало до около 20 милиона тона миналата година.

При маслодайните семена производството на рапица и соя, които се считат за по-рентабилни за производство и износ, може да се задържи стабилно тази година на около 3 милиона тона всяко, информира Горбачов. Но производството на слънчогледово семе може да намалее поради трудностите, пред които са изправени местните съоръжения, които обикновено преработват реколтата за износ на слънчогледово масло, заключи той.

 
 

Станете почитател на Класа