Руската генерална прокуратура обяви дейността на фондация "Андрей Сахаров" за "нежелателна"

Руската генерална прокуратура обяви дейността на фондация "Андрей Сахаров" за "нежелателна"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.01.2023
  • Share:

Благотворителната фондация е създадена през 2021 г. с цел съхраняване на наследството на акад. Андрей Сахаров (1921-1989 г) - физик, лауреат на Нобелова награда за мир и защитник на човешките права

 

 

Руската генерална прокуратура обяви фондация "Андрей Сахаров" за нежелана организация в страната, предаде ТАСС, като се позова на съобщение в сайта на службата.

"На 23 януари, в резултат на изучаване на постъпилите материали, генералната прокуратура на Руската федерация взе решение дейността на чуждестранната неправителствена организация The Andrei Sakharov foundation (фондация "Андрей Сахаров"), да бъде обявена за нежелателна", се казва в съобщението.

Прокуратурата счита, че дейността на въпросната фондация "представлява заплаха срещу основите на конституционния строй и сигурността на Русия".

Благотворителната фондация е създадена през 2021 г. с цел съхраняване на наследството на Андрей Сахаров (1921-1989 г) - физик, лауреат на Нобелова награда за мир и защитник на човешките права.

На сайта на фондацията се посочва, че тя присъжда годишни стипендии на победителите в конкурс за студенти и докторанти във физическия факултет на Московския държавен университет и Московския институт по физика и технологии, за да подпомогне развитието на образованието в Русия.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа