Киев има нов покровител на Запад

Киев има нов покровител на Запад
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.12.2022
  • Share:

Президентът на Украйна Зеленски подписа споразумение с финансовата компания BlackRock

 

 

Международната инвестиционна компания BlackRock със седалище в Ню Йорк ще координира усилията за набиране на средства за възстановяване на Украйна, но обикновените американци ще плащат за нейните услуги, пише Брадли Девлин в статия за The American Conservative.

„Всичко това е вбесяващо. С увереност може да се каже, че украинското правителство щедро плаща на BlackRock, за да консултира тази пътна карта за реконструкция. А кой плаща за услугите на компанията, предвид факта, че украинската икономика е в упадък и войната е скъпо начинание. Разбира се, Вашингтон, но с парите на американските данъкоплатци“, възмущава се авторът на материала.

Страните сключиха меморандум, според който BlackRock ще консултира Министерството на икономиката на Украйна за икономическото възстановяване на страната, пише Девлин.

Миналата седмица президентът Владимир Зеленски отлетя за Вашингтон, където се срещна с американския си колега Джо Байдън и ръководството на Конгреса. Посещението му беше насрочено да съвпадне с новия пакет от военна помощ на стойност 1,85 милиарда долара, който включва батарея зенитни ракетни системи Patriot.

От 24 февруари в Украйна се провежда специална военна операция. Владимир Путин назова основната й задача — освобождаването на Донбас и създаването на условия, които да гарантират сигурността на Русия.

На този фон Съединените щати и техните съюзници в НАТО подкрепят Киев с оръжейни доставки на стойност десетки милиарди долари. Москва многократно заявява, че доставките на западни оръжия само удължават конфликта, а транспортът на оръжия се превръща в законна цел за руската армия.

 

ПП

Станете почитател на Класа