Западът се уплаши от «петролния отговор» на Русия

Западът се уплаши от «петролния отговор» на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.12.2022
  • Share:

Les Echos: На пазарите за нефт расте нервността заради руския отговор на тавана на цената на петрола

 

 

Нервността нараства на световните пазари, докато Русия се готви да отговори на наложения от Запада таван на цените на петрола, се казва в статия във френския вестник Les Echos.

Както отбелязва вестникът, желанието на Русия да намали производството на петрол породи опасения, тъй като дори леко намаляване на производството може да увеличи напрежението на и без това много нестабилния пазар.

През последните седмици цените на петрола достигнаха най-ниските си нива от една година, но през последните дни те «излетяха» на фона на опасенията за намаляване на световното предлагане на пазара, както и заради увеличаване на търсенето в Китай, който смекчава своята «антиковидна» политика.

Освен това, друг фактор, допринесъл за покачването на цените на петрола, беше публикуването на данни за спада на запасите от черно злато в САЩ и обявяването на началото на покупките на петрол за попълване на резервите.

На 5 декември западните петролни санкции влязоха в сила: Европейският съюз спря да приема руски петрол, транспортиран по море, а страните от Г-7, Австралия и ЕС въведоха ценови лимит за морски транспорт от 60 долара за барел.

Президентът на Русия Владимир Путин, коментирайки влизането в сила на тавана на цените, заяви, че страната няма да продава петрол на страни, които подкрепят ограниченията.

Той също така отбеляза, че скоро ще издаде указ за ответни мерки.

Миналия петък вицепремиерът на Русия Александър Новак обяви, че Кремъл, в отговор на тавана на цените, планира да забрани доставките на петрол и петролни продукти за държави и юридически лица, които ще изискват спазването на това условие в договорите, и е готова в това отношение да намали производството, което в началото на следващата година може да съставлява 5-7%.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа