Китай заплаши САЩ

Китай заплаши САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.12.2022
  • Share:

Китай призова Съединените щати незабавно да прекратят продажбите на оръжие за Тайван и да изпълнят уверението си, че не подкрепят "независимостта на Тайван", съобщава агенция "Синхуа".

 

 

Посочва, че говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс е заявил, че според "Закона за отношенията с Тайван" САЩ са длъжни да осигурят необходимите стоки и услуги за национална отбрана на Тайван, за да помогнат на острова да поддържа достатъчна способност за самоотбрана, като се допълва, че това е в съответствие с политиката за "единен Китай".

В отговор говорителят на външното министерство Джао Лиджиан повтори твърдото противопоставяне на Китай на новия план за продажба на оръжия на Тайван от Вашингтон.

Той подчерта, че т.нар. "Закон за отношенията с Тайван" е вътрешен закон, измислен едностранно от САЩ, който сериозно нарушава общопризнатите международни закони и основните норми на международните отношения и насърчава отцепническите сили за "независимостта на Тайван", засилвайки напрежението в Тайванския проток. По думи на Джао това противоречи на принципа за единен Китай и разпоредбите в трите съвместни китайско-американски изявления.

Станете почитател на Класа